Ars musica

Živé informácie, aktuality, publicistika, rozhovory, analýzy, reflexie – a najmä hudba v jej rôznych prejavoch a podobách.
Autori: Zuzana Adamkovičová, Ján Dúbravský, Mária Gavalová, Peter Zagar, Adrian Rajter, Tomáš Boroš, Melánia Puškášová, Jozef Červenka, Ľuboš Kovačech, Zuzana Eperješi.

Vysiela sa: v pondelok až piatok 10:00-12:00
Popis epizódy
Posledná tretina 19. storočia sa vyznačovala novým rozkvetom symfonizmu v nemeckej hudbe. Po smrti Schumanna sa zdalo (a Richard Wagner to aj nahlas vyslovil), že beethovenovský symfonizmus je mŕtvy. V roku 1868 Anton Bruckner predviedol v Linzi svoju Prvú symfóniu c mol a stal sa tak prvým z novej vlny skladateľov nadväzujúcich na Beethovena. Brahms zverejnil svoju Prvú symfóniu až o 8 a Mahler o 21 rokov neskôr. Brucknerova Prvá je témou dnešnej relácie a vedľa nej zaznejú aj úryvky z Wagnerovej opery Tristan a Izolda, ktorej premiéru Bruckner zažil v Mníchove tesne pred začiatkom práce na svojej symfónii. Na dokreslenie portrétu Brucknera okolo roku 1866 zaznie výber z jeho Omše e mol. Reláciu pripravil Peter Zagar.