Ars musica

Živé informácie, aktuality, publicistika, rozhovory, analýzy, reflexie – a najmä hudba v jej rôznych prejavoch a podobách.
Autori: Zuzana Adamkovičová, Ján Dúbravský, Mária Gavalová, Peter Zagar, Adrian Rajter, Tomáš Boroš, Melánia Puškášová, Jozef Červenka, Ľuboš Kovačech, Zuzana Eperješi.

Vysiela sa: v pondelok až piatok 10:00-12:00
Popis epizódy
Slovo a symbol - Ars musica k sviatku sv. Cyrila a Metoda: Slovo ako nositeľ poznania a osobnosti, ktorých konanie získalo význam symbolu. Pôsobenie sv. Cyrila a Metoda je spojené s myšlienkami vierovyznania a konfesie všeobecne, však ich najuniverzálnejší odkaz je sprostredkovanie cesty k slovu učenému, k poznaniu. Základmi písma a bohoslužobnou kodifikáciou slovanského jazyka vytvorili dejinný impulz, ktorého dedičstvo sa nesie až do dnešných dní. Budeme počúvať hudobné diela Jána Levoslava Bella, Miloša Ruppeldta, ladislava Stančeka, Ivana Hrušovského na starosloviensky text a oratóriá Cirillo-Metodiáda Egona Kráka a Devínske bralo Norberta Bodnára a záver Suchoňovej opery Svätopluk s prísahou Mojmíra.