Musica slovaca

Musica slovaca – koncertný program zostavený z diel pôvodnej slovenskej tvorby. Rádio Devín je jediným systematickým zdrojom informácií tohto druhu na Slovensku. Redaktori: Ján Dúbravský, Kristína Guničová, Mária Gavalová, Ján Klíma, Peter Markovský.
Vysiela sa: v utorok a štvrtok 23:00-23:58.
Cez víkend nájdete reláciu v programe pod názvom „Musica slovaca sobota“ a „Musica slovaca nedeľa“ a vysielacie časy sú: sobota 23:00-23:58 a nedeľa 23:30-23:58.
Popis epizódy
Kafenda patrí medzi významné osobnosti vo vývine slovenskej hudobnej kultúry, jeho aktivita v oblasti budovania hudobného školstva na Slovensku je neoceniteľná. Vo svojich kompozičných začiatkoch sa inšpiroval predovšetkým Schumannom, Mendelssohnom, Regerom, Brahmsom. Až v neskorších dielach obohacuje svoju tvorbu o prvky slovenskej ľudovej hudby. Študoval na konzervatóriu v Lipsku a navštevoval prednášky hudobnej vedy na lipskej univerzite. Profesne pôsobil ako dirigent vo viacerých provinčných divadlách v Nemecku. Po vojne začal hrávať v Bratislavskom triu a vyučoval klavírnu hru a odborné predmety na Hudobnej škole pre Slovensko v Bratislave (dnes Konzervatórium). Do roku 1953 vyučoval klavírnu hru na VŠMU v Bratislave. Program: Na prelome - Skladba č. 3 z cyklu Tri skladby pre klavír / Sonáta D dur pre husle a klavír / Quartettino in G alebo Sláčikové kvarteto G dur / Prídavok: Nočná pesnička - Výber z cyklu Štyri piesne pre mužský hlas a klavír; Pripravil redaktor Peter Dan Ferenčík