Musica slovaca

Musica slovaca – koncertný program zostavený z diel pôvodnej slovenskej tvorby. Rádio Devín je jediným systematickým zdrojom informácií tohto druhu na Slovensku. Redaktori: Ján Dúbravský, Kristína Guničová, Mária Gavalová, Ján Klíma, Peter Markovský.
Vysiela sa: v utorok a štvrtok 23:00-23:58.
Cez víkend nájdete reláciu v programe pod názvom „Musica slovaca sobota“ a „Musica slovaca nedeľa“ a vysielacie časy sú: sobota 23:00-23:58 a nedeľa 23:30-23:58.
Popis epizódy
Peter ZAGAR. "Hudobný jazyk Zagarových skladieb charakterizuje snaha o syntézu tradičných kompozičných ideálov a novodobej výpovednej hodnoty. Svoje kompozičné východiská, ktoré často pochádzajú z diel starších štýlových období, podrobuje transformáciám, pričom výsledkom uplatnenia tejto „dvojitej logiky“ býva dielo, ktoré možno chápať ako novodobý komentár k jestvujúcej stabilizovanej kultúrnej hodnote. Toto východisko pritom môže tvoriť minimalistický tvar (Hudba k videu), brahmsovský koncept komornej hudby (Trio pre violu, violončelo a klavír) či tradičná podoba kresťanskej hudobnej kultúry (Stabat mater; Pater noster; Apocalypsis Iohannis). Zagarove skladby pritom nestavajú do popredia princípy polyštylistiky, ale skôr syntetický zámer premosťujúci pôvodné rozporné východiská." ( text Vladimíra Godára )/ Program: Ouvertura giocosa; Bozkali sa a plakali; Apocalypsis Iohannis pre soprán, mezzosoprán, miešaný zbor a sláčikový orchester; Con passione; Hudba pre dve flauty, dva klarinety, dva fagoty a sláčiky. Pripravil redaktor Peter Dan Ferenčík