Musica slovaca

Musica slovaca – koncertný program zostavený z diel pôvodnej slovenskej tvorby. Rádio Devín je jediným systematickým zdrojom informácií tohto druhu na Slovensku. Redaktori: Ján Dúbravský, Kristína Guničová, Mária Gavalová, Ján Klíma, Peter Markovský.
Vysiela sa: v utorok a štvrtok 23:00-23:58.
Cez víkend nájdete reláciu v programe pod názvom „Musica slovaca sobota“ a „Musica slovaca nedeľa“ a vysielacie časy sú: sobota 23:00-23:58 a nedeľa 23:30-23:58.
Popis epizódy
Ľubica Čekovská. V roku 1998 absolvovala Vysokú školu múzických umení v odbore teória hudby. Počas štúdia na vysokej škole študovala aj kompozíciu u profesora Dušana Martinčeka. V štúdiu pokračovala v postgraduálnom štúdiu kompozície na v Londýne u profesora Paula Pattersona. Počas štúdia na RAM dostala dve plné štipendiá a obdržala cenu Manson Bequest Prize. Pokračovala vo svojom hudobnom vzdelávaní na kompozičných kurzoch u Róberta Saxtona, Thomasa Adésa, Arva Pärta a Harrisona Birtwistlea. Je zastupovaná renomovaným nemeckým vydavateľstvom. Od septembra 2010 sa stala rezidenčným skladateľom „Composer in residence" v Gere v Nemecku, kde jej práve úspešne odpremierovali Husľový koncert v podaní Philharmony Symphony Orchestra Altenburg- Gera, so sólistom M. Paľom pod taktovkou Howarda Armana. Niekoľko jej diel bolo predvedených na významných festivaloch súčasnej hudby: Festival Davida Oistracha v Pärnu v Estónsku, Festival Spitalfields v Londýne, Festival Melos Etos v Bratislave, Festival Aspekte v Salzburgu, prestížna Hudobná Pražská Jar - kde je ako jediný zástupca Slovenska, ISCM World New Music Days a iné.... K cenám a oceneniam patria Cuthbert Nunn Composition Prize of the Royal Academy of Music (1998) za skladbu Fragment a elégia pre sólo bajan, Lewerhulme Award (1999) Elsie Owen Prize (1999) od Royal Academy of Music a Štipendium ISH od jej veličenstva kráľovnej Alžbety, kráľovnej matky (1998-2000). V roku 2006 je Hudobný fond udelil Cenu Jána Levoslava Bellu za dielo Piano Concerto. PROGRAM: Shadow Scale pre orchester; Interrupted Lines pre komorný súbor; Adorations pre orchester; Sonata Tensiona pre komorný súbor; Dorian Gray Suite pre symfonický orchester. Pripravil redaktor Peter Dan Ferenčík