Nazrite spolu s nami do rodného domu legendárneho Jozefa Kronera

Nazrite spolu s nami do rodného domu legendárneho Jozefa Kronera

Poďte sa s nami pozrieť do domu, v ktorom sa narodil Jozef Kroner - jeden z najznámejších slovenských hercov, ktorý v roku 1978 získal titul národný umelec.

Jeho rodný dom sa nachádza v obci Staškov, bol postavený v roku 1914 a Jozef Kroner v ňom žil do svojich deviatich rokov. Pôvodne to bol železničiarsky strážny dom.

Rodisko Jozefa Kronera dnes už nie je v pôvodnom stave. Aktuálne sa v ňom nachádzajú dve miestnosti. Prvá je dobová. Tá druhá je pamätná, v ktorej sa nachádzajú mnohé predmety ako spomienka na rodinu a život Kronerovcov. Nájdete v nej aj hojdacie kreslo, stolík so šálkou a okuliare, ktoré nosil Jozef Kroner.

Na stenách visia vzácne rodinné fotografie, pozornosť pútajú aj ocenenia, ktoré Jozef Kroner získal, vrátane sošky Oscara. Tá je však replikou originálu.

Reportáž z obce Staškov nakrútil náš kolega Matúš Ružička, odvysielaná bola v relácii Regina, ktorej staršie vydania môžete sledovať zadarmo a bez reklamy v našom archíve.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak by ste si chceli pripomenúť legendu slovenského divadla a filmu, v nedeľu večer (19.1.) odvysiela RTVS film Tisícročná včela, v ktorej si Jožko Kroner zahral po boku Štefana Kvietika či Michala Dočolomanského.

Živé vysielanie ??:??

Televízia