Zimomriavky! Megahit Bohemian Rhapsody v podaní Fragile

Zimomriavky! Megahit Bohemian Rhapsody v podaní Fragile

Skupina Fragile spievala aj u vás doma, ak ste si v piatok 29. mája zapli Jednotku po pol deviatej večer. Program, v ktorom sa striedajú známe tváre slovenského spoločenského života, môžete sledovať aj dodatočne, bez reklamy a zadarmo v našom archíve na webe rtvs.sk.

Obľúbená acapella skupina okolo Braňa Kostku zaspievala na sídlisku v Rimavskej Sobote aj Bihemian Rhapsody - jednu z najznámejších skladieb skupiny Queen a jednu z najobľúbenejších melódií vôbec. Nechýbala ani Soňa Norisová, známa slovenská herečka, ktorú poznáte ako jednu z hlavných postáv seriálu Hniezdo.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zaujímavosti o skladbe Bohemian Rhapsody

Prvý náznak melódie po prvý raz zahral samotný Freddie Mercury začiatkom šesťdesiatych rokov minulého storočia na klavíri.

Pracovný názov skladby, melódií, ktoré vtedy spevák hral, bol The Cowboy Song. Pesnička však oficiálne vyšla až v roku 1975.

Pôvodne mal Mercury rozpísané tri skladby, ktoré chcel zverejniť. Nakoniec z toho vznikla jedna. Preto je Bohemian Rhapsody rozdelená do rôznych častí, vrátane tej opernej.

Keď Queen skladbu nahrávali v štúdiu, Mercury hral na tom istom klavíri, na ktorom Paul McCartney nahral známu „beatlesovku" Hej Jude.

Mercury odmietal špekulovať nad významom skladby. Keď sa ho na ňu pýtali, odpovedal stále veľmi stroho, že Bohemian Rhapsody je o medziľudských vzťahoch.

Pred piatimi rokmi uplynulo neuveriteľných 40 rokov od vydania tohto známeho hitu, ktorý na svojich koncertoch spievali mnohí známi umelci vrátane speváčky Pink či Robbieho Williamsa.

Skladbu označili mnohí hudobní kritici za majstrovské dielo a jednu z najrozpoznateľnejších populárnych pesničiek minulého storočia.

Pred dvomi rokmi sa na plátna kín dostala snímka s rovnomenným názvom. Fredieho Mercuryho si zahral herec Rami Malek. Film má na konte 4 Oscarov.

U vás doma z Bratislavy môžete sledovať naživo tento piatok o 20:30 na Jednotke. Vystúpi kapela Hex, pozvanie prijali aj známi slovenskí herci a moderovať bude Marianna Ďurianová a Šarkan.

Živé vysielanie ??:??

Televízia