Reláciu najbližšie vysielame
Família
Dvojka | Nedeľa 15.09.2013, Família - Stále proti prúdu
Vhodné pre všetkých
Skryté titulky
Európska tvorba
Život na rodinnej farme.
Rodina Roziakovcov žila ešte pred dvadsiatimi rokmi ako každá iná v ich okolí. Jana pracovala na okresnom úrade a manžel Jaro bol technickým hasičom. Po roku 89, keď začali prvé zmeny v štátnej správe a jej miesto bolo neisté, rozhodla sa, že zostane po materskej dovolenke doma. Vedela len to, že sa musí venovať niečomu, čo by ich rodinu uživilo. Voľba padla na chov oviec, keďže ovčiarstvo mali obaja manželia v sebe zakódované. Vlastnili pôdu po rodičoch, kúpili si 50 oviec začali hospodáriť. Mali mlieko, syr, tvaroh, maslo, piekli domáci chlieb, a tak sa nemuseli báť, že rodina neprežije. Zážitky boli dosť zložité. Jana okrem starostlivosti o rodinu začala syr vyrábať a predávať, no jeho výrobe sa musela najskôr priučiť. Jarovi bola starostlivosť o ovečky blízka, všetko stihol odpozorovať vo svojej vlastnej rodine. Ako išiel čas, rozrastal sa nielen počet oviec, ale aj rodina. Okrem prvorodenej Zuzky a druhorodenej Radky sa im narodili ešte dve
deti – Šimon a Timotea. Dnes sa venujú chovu mliekových oviec a mäsovému plemenu. Celá rodina je zapojená do prác, ktoré s tým súvisia a doslova ožívajú pod ich rukami. No čo všetko sa skrýva za prosperujúcou farmou, aký to malo dopad na ich rodinu, čo všetko tomu museli obetovať, ako to dnes vidia a cítia ich deti, sa dozviete z dokumentu Jarmily Mančuškovej v cykle Família.
, Rodina Roziakovcov žila ešte pred dvadsiatimi rokmi ako každá iná v ich okolí. Jana pracovala na okresnom úrade a manžel Jaro bol technickým hasičom. Po roku 89, keď začali prvé zmeny v štátnej správe a jej miesto bolo neisté, rozhodla sa, že zostane po materskej dovolenke doma. Vedela len to, že sa musí venovať niečomu, čo by ich rodinu uživilo. Voľba padla na chov oviec, keďže ovčiarstvo mali obaja manželia v sebe zakódované. Vlastnili pôdu po rodičoch, kúpili si 50 oviec začali hospodáriť. Mali mlieko, syr, tvaroh, maslo, piekli domáci chlieb, a tak sa nemuseli báť, že rodina neprežije. Zážitky boli dosť zložité. Jana okrem starostlivosti o rodinu začala syr vyrábať a predávať, no jeho výrobe sa musela najskôr priučiť. Jarovi bola starostlivosť o ovečky blízka, všetko stihol odpozorovať vo svojej vlastnej rodine. Ako išiel čas, rozrastal sa nielen počet oviec, ale aj rodina. Okrem prvorodenej Zuzky a druhorodenej Radky sa im narodili ešte dve
deti – Šimon a Timotea. Dnes sa venujú chovu mliekových oviec a mäsovému plemenu. Celá rodina je zapojená do prác, ktoré s tým súvisia a doslova ožívajú pod ich rukami. No čo všetko sa skrýva za prosperujúcou farmou, aký to malo dopad na ich rodinu, čo všetko tomu museli obetovať, ako to dnes vidia a cítia ich deti, sa dozviete z dokumentu Jarmily Mančuškovej v cykle Família.