Cestou necestou
Jednotka | Sobota 16.03.2019, Taiwan
Vhodné pre všetkých
HD
Európska tvorba
Gastronomický cestopis
Malý filmový štáb sa vydáva po stopách zaujímavých Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí dobre poznajú miestne pomery. Prostredníctvom svojich očí nám ukážu, ako vonia a chutí ďaleký svet. Môžeme sa úprimne tešiť, že spoznáme veľa zaujímavých krajín, regiónov a miest, cez fantastické gastronomické zážitky a informácie. Dnes navštívime krásny ostrov Taiwan. Obmývajú ho Východočínske ja juhočínske more. Vzdialenosť zo severu na juh nie je väčšia ako 400 km. Hrdí sa veľmi dobrou infraštruktúrou a rýchlovlakom, ktorým sa dostane zo severu na juh za necelú hodinu a pol. Populáciu tvorí viac ako 23 miliónov obyvateľov z čoho 84% môžeme označiť za Taiwančanov i keď ich tvorí niekoľko etnických skupín. Podnebie sa na ostrove mení zo subtropického na severe na tropické na juhu, pričom v horských častiach na západe môže v zime dokonca snežiť. Podnebná rozmanitosť, umožňuje pestovanie množstva plodín, od tropického ovocia až po čaj v horských oblastiach. Aj keď sú Taiwančania pôvodom Číňania, ich mentalita je oproti ich predkom úplné iná. Otvorenosť ľudí, miestna gastronómia a krása tohto ostrova sem prilákala aj talentovaného slovenského fotografa a cestovateľa, ktorý si tento malebný ostrov zamiloval od prvého momentu. Kysučan Aleš tu žije už tri roky.