Cestou necestou

Vhodné pre všetkých Skryté titulky Audio komentár HD Európska tvorba
Gastronomický cestopis o zaujímavých Slovákoch dlhodobo žijúcich v zahraničí. Ich očami spoznáme nové i dobre známe lokality a s nimi spojené miestne tradície, kultúru a gastronómiu.
Split je hlavné mesto Splitsko-Dalmátskej župy, ktorej dominuje čulý turistický ruch, more, hory, vinohrady a olivové sady. Má letisko i veľký prístav, bohatú históriu a je dokonca jedným z najstarších miest na svete. V súčasnosti je dôležitým centrom turizmu a spoločenského diania v celej Dalmácii. Bol založený koncom 3. storočia a pri jeho zrode stál rímsky cisár Dioklecián. Neskôr sa mesto stalo rímskou provinciou, čoho dôkazom sú viaceré románske pamiatky spolu s dnes už vymretým dalmátskym jazykom. V 6. storočí sem prišli Chorváti a do románskej kultúry vniesli svoje prvky. V priebehu dejín sa územie Chorvátska dostalo pod nadvládu Benátskej republiky, Rakúsko-Uhorska a pred vyhlásením nezávislosti spojenej s občianskou vojnou bolo súčasťou niekdajšej Juhoslávie. A tento kultúrny kokteil, ale hlavne úsmev jednej krásnej ženy, sem presídlil aj nášho krajana Jaroslava. Jaro ma neuveriteľných 68 rokov a podľa manželky Lydky je to hrdý Dalmatínec. Vysokú školu absolvoval v Žiline so zameraním na stavebné inžinierstvo a táto profesia mu umožnila poznávať svet. Posledných 9 rokov žije v Splite. Miluje svoju ženu, psíka a more. Ich pohľadom si priblížime dalmátsku kuchyňu, ktorá pozostáva najmä z rýb a morských plodov, či jahňacieho mäsa. Ochutnáme však aj miestne žaby a upečieme si tradičné chorvátske slané koláče - soparnik a burek.