Gastromap

Vhodné pre všetkých Skryté titulky Audio komentár HD Európska tvorba
Rozmanité tradície prípravy jedál a nápojov v strednej Európe spolu s Anikó Vargovou a Petrom Nádasdim. Navštívime nielen slovenské kulinárske centrá, ale aj rovnako zmýšľajúcich výrobcov za našimi hranicami.
Gastro map je dokumentárny cyklus, ktorý nie je o varení v tradičnom zmysle slova, skôr ponúka návrat ku koreňom a histórii regiónov strednej Európy, predstavenú cez históriu gastronómie. Môžeme povedať, že čo región, to iná chuť a iné vône. Cez gastronómiu môžeme sledovať vplyvy, ale aj fenomén kultúrnej identity strednej Európy, ktorá sa historicky vyvíjala konzistentne. Zámer projektu je ukázať a informovať prečo sa v danom regióne používajú konkrétne potraviny, prečo sa varia určité jedlá. Zároveň však projekt ponúka priestor pre rozvoj turizmu vo vybraných oblastiach, chce propagovať zaujímavosti miestnej gastronómie a zároveň ponúknuť tipy na regionálne pamätihodnosti. V dnešnej dobe globálneho sveta, ktorý ponúka uniformitu aj v stravovaní, je dôležité sa vracať späť k lokálnym tradíciám, ku koreňom a hlavne k propagácií oveľa zdravších lokálnych potravín a jedál.
Každý región má inú chuť a iné vône. Pozrime sa na rozmanitú tradíciu prípravy jedál a nápojov v strednej Európe spolu s Anikó Vargovou a Petrom Nádasdim.