Úvod Novinky Filmy a seriály

Ako vznikol? Milovaná kreslená postavička káčera Donalda oslavuje 90 rokov

Bezstarostný svet detskej radosti má už riadne bradatú históriu.

Ako vznikol? Milovaná kreslená postavička káčera Donalda oslavuje 90 rokov

Klasik svetového animovaného filmu výtvarný mág, podnikateľ a režisér Walt Disney prišiel na nápad nakresliť postavičku káčera Donalda naozaj zábavným spôsobom. Ako v Rádiu Regina Regina Západ vysvetlila Eva Viteková : „Legendárna postavička káčera Donalda vznikla v roku 1934. Autorom animovaného hrdinu je režisér Walt Disney. Jemu napadlo vytvoriť túto postavu, keď počul kačací hlas herca Clemensa Nasha. Ten daboval kreslenú postavičku do roku 1985.“

Eva Vitekova v Rádiu Regina Západ. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Neuveriteľných 51 rokov Clemens Nash daboval Donaldov kačací hlas na radosť malých a aj veľkých divákov. Veď káčer Donald debutoval vo filme v amerických kinách 9. júna 1934, kedy vysielali po prvýkrát animák s touto obľúbenou kreslenou postavičkou. Šlo o snímku Malá múdra sliepka, ktorú uviedlo animátorské štúdio Walta Disneya v premiére. Káčera Donalda v námorníckom oblečení odvtedy milujú deti po celom svete v mnohých generáciách a okrem sveta filmu, či animáku ho nájdeme spodobeného i ako plyšovú hračku, vystrihovačku z papiera, nálepku, alebo aj ako puzzle.

Prvý animovaný film vytvoril Walt Disney v roku 1923. Inšpirovali ho chaplinovské grotesky. Vďaka svojmu talentu založil spolu so starším bratom Royom, ktorý mal vtedy 30 rokov a Walt iba 21 rokov, úspešnú firmu existujúcu dodnes. The Walt Disney Company oslávila pred rokom storočnicu a má podľa časopisu Forbes ročný obrat takmer 83 miliárd dolárov. A káčer Donald sa stal symbolom dokonca aj boja proti fašizmu v čase 2. svetovej vojny.

Lukáš Mano v Rádiu Slovensko. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Redaktor Lukáš Mano z Rádia Slovensko oslovil filmového kritika Juraja Malíčeka, ktorý úspech Walta Disneyho stále obdivuje a takto ho zhodnotil: „To meno je značkou. Dodnes funguje ako legenda a je to práve vďaka tomu, ako dramaticky sa Disney podpísal nielen priamo na technikách animácie, ale aj na vývoji celého priemyslu ako odvetvia v rámci marketingu, stratégií, jednoducho celého toho komplexu kinematografie.“

Virus_Outbreak_Disneyland688790690287_TASR.jpg

Veľkými písmenami v dejinách

Filmy si Walt Disney sám režíroval, písal scenáre, kreslil ilustrácie do kníh a ako úspešný podnikateľ založil aj známy zábavný park. Odvtedy sa stalo doslova zlatým vajcom prinášajúcim závideniahodné zisky majiteľom, teda bratom Disneyovcom, ktorí spolu spoločnosť animovaných filmov založili. A táto spoločnosť produkuje závratné zisky ďalej vďaka neustále novým animovaným trhákom. Do histórie svetového filmu sa štúdio Walta Disneyho zapísalo veľkými písmenami v roku 1937, keď ako prvé na svete vytvorilo celovečerný animovaný film Snehulienka a sedem trpaslíkov.

Disney-Results969160822828_TASR.jpg

Filmový kritik Peter Konečný v Rádiu Slovensko k prelomovému filmu o Snehulienke dodal: „Pracovalo na ňom niekoľko rokov stovky animátorov. Precízna príprava, dlhé animačné sekvencie, všetko je to aj v dnešnej dobe z dnešného pohľadu neuveriteľné, že to dokázali ručne nakresliť. Rozvoj animovaného filmu bol vďaka Waltovi Disneymu výrazný.“

Disneypark-SITA

Hoci Walt Disney zomrel už dávnejšie 15. decembra 1966, produkcia filmov s jeho menom sa nezastavila a pokračuje až do súčasnosti. Neustále ďalšie generácie tvorcov pod značkou génia Walta Disneya rozvíjajú detskú fantáziu tvorbou nových rozprávkových postáv a príbehov.

letí-Donald-archív

V spomienkach v detstve

Iste sa nejednému z mnohých generácií už aj z najstarších dospelákov, ktorí tiež raz boli deťmi mimovoľne objaví úsmev na tvári a prenesie sa v spomienkach na detstvo, keď niekde zbadá klasickú podobu káčera Donalda. Má síce 90 rokov, ale inak ako s úsmevom sa naňho nik nepozerá.

Viac sa o diele Walta Disneyho dozviete aj z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90