Úvod Novinky Filmy a seriály
Svet sa z neho ide zblázniť, ale nikto netuší, kto to je. Banksy, najväčší umelec
Svet sa z neho ide zblázniť, ale nikto netuší, kto to je. Banksy, najväčší umelec

Svet sa z neho ide zblázniť, ale nikto netuší, kto to je. Banksy, najväčší umelec

Je slávny, jeho diela stoja milióny, ale nikto netuší, kto to je.

Umelec preslávený svojimi pouličnými maľbami, ktoré kombinujú grafity a šablónovú techniku. Autor satiristických diel, ktorými často odkazuje na politické, spoločenské a kultúrne záležitosti, je známy pod pseudonymom Banksy.

Najslávnejší britský umelec je však stále záhadou. Anonymita okolo jeho osobnosti pravdepodobne vyplýva aj z podstaty samotného pouličného umenia, ktoré je nezákonné. Dodnes o ňom nie sú známe žiadne informácie. Nevie sa, koľko má rokov ani odkiaľ pochádza. Okolo jeho identity vznikajú iba špekulácie. Banksyho osobnosť zaujala aj tvorcov filmov.

Banksy a smutné dievčatko.png

Jeho výtvarné diela sú známe tým, že reagujú na aktuálne dianie. Po teroristickom útoku v Paríži v roku 2015, Bansky namaľoval na dvere koncertnej sály Bataclan smutné dievčatko. Maľbu namaľoval na počesť obetí, ktoré zastrelili islamskí extrémisti.

Jedného dňa však smutné dievčatko niekto ukradol. Tento počin vyvolal ohlasy vo verejnosti a podnietil policajné pátranie. Banksyho pouličné umenie nie je iba nejakou kresbou. Vzbudzuje emócie celej komunity a patrí k najhodnotnejším dielam. Vzhľadom na to, že by sme mohli uvažovať v termínoch vandalizmu, je celá vzniknutá situácia a atmosféra okolo Banksyho osobnosti kuriózna.

Sledujte dokument Banksy a smutné dievčatko v utorok 11. júna o 21:05 na Dvojke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia