Úvod Novinky Filmy a seriály
Anna Franková túžila byť novinárkou. Krutý príbeh zachytený v jej denníku pozná celý svet
Anna Franková túžila byť novinárkou. Krutý príbeh zachytený v jej denníku pozná celý svet

Anna Franková túžila byť novinárkou. Krutý príbeh zachytený v jej denníku pozná celý svet

Dňa 12. júna si pripomíname narodenie Anny Frankovej.

Narodila sa 12. júna 1929 v židovskej rodine v Nemecku. Tento rok by oslávila 95. narodeniny.

Preslávil ju denník, ktorý si viedla v úkryte počas druhej svetovej vojny. Anna túžila písať a chcela sa stať novinárkou. Aj takéto myšlienky obsahovali nájdené zápisky. Po druhej svetovej vojne, v ktorej prišla o život sa denník stal jedným z najznámejších diel. Jej sláva je však skôr bolestivým svedectvom strachu a utrpenia.

anna frankova.jpg

Utekali za bezpečným životom

Frankovci utiekli z Nemecka do Holandska v roku 1933. Usadili sa v Amsterdame, aby začali nový život v bezpečí. Dievčatá Anna a Margot nastúpili do školy, v ktorej si veľmi rýchlo našli priateľov.

Holandsko však nezostalo bez povšimnutia. Hitlerovi sa napokon podarilo preraziť aj do dovtedy neutrálnej krajiny. V roku 1940 obsadili Holandsko Nemci a tak sa začal útlak a prenasledovanie Židov.

Situácia sa stále zhoršovala a Otto Frank pripravoval pre svoju rodinu únikový plán. Utiecť do Ameriky sa im však nepodarilo a tak svoju rodinu nakoniec ukryl v meste.

Po dvoch rokoch v rukách nacistov

Frankovci strávili dva roky ukrývaním v nepoužívanej budove v Amsterdame. Do jej priestoru viedli tajné schody. Cesta celej rodiny však napokon viedla do koncentračného tábora potom, ako ich udal rodinný známy. Anna mala iba 15 rokov.

V roku 1942 dostala Anna na svoje trináste narodeniny denník previazaný červeno-bielou stuhou. Počas celej doby do neho zaznamenávala všetko, čo sa okolo nej dialo. Denník obsahoval všetky pocity, myšlienky a momenty v období od 12. júna 1942 do 1. augusta 1944.

Annine zápisky vydal jej otec Otto Frank, ktorý ako jediný z Frankovcov vojnu prežil.

Sledujte jej príbeh v podaní Táni Pauhofovej. Pozvánka do divadla (Denník Anny Frankovej) vysielame 12. júna o 22:55 na Dvojke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia