Úvod Novinky Filmy a seriály
Neunikne im nič. Monitorovací systém v Číne nemá obdobu
Neunikne im nič. Monitorovací systém v Číne nemá obdobu

Neunikne im nič. Monitorovací systém v Číne nemá obdobu

Viete si predstaviť život pod dozorom?

Predstavte si, že žijete v meste, v ktorom nezatajíte žiaden váš krok. Keď pôjdete vyniesť smeti, kúpite si zmrzlinu, oddýchnete si v parku, šmyknete sa na chodníku, budete bežať na autobus, rozsypú sa vám mince, o všetkom budú vedieť.

peking-1908167_960_720.jpg

Kamera na každom rohu

Čína buduje digitálny systém, ktorým monitoruje dianie v celej krajine. Na každom rohu snímajú ulice kamery. V jednom mestskom obvode sa nachádza až 290 tisíc kamier. V meste Šanghaj sídli centrum, nazývané aj mozog systému, do ktorého prúdia všetky informácie.

Kontrolóri v centre prechádzajú záznamy z kamier. Zle zaparkované auto, nesprávne separovaný odpad, neželané reklamné nálepky, nenasadená prilba na stavbe? Nič nezostane nepovšimnuté. Stredisko využíva schopnosti umelej inteligencie, ktorá je do pár sekúnd schopná vyhodnotiť akýkoľvek priestupok.

00e02bf066f5c0c7d7bc3bf62eab3c7da22bb75f.jpg

Navyše, tento systém je schopný vygenerovať dáta o každom obyvateľovi. Štátnemu dozoru tak neunikne žiadna osoba.

Čínskou víziou je postupne rozšíriť systém po celej krajine. Cieľom je pokryť kamerami všetky verejné miesta, ako sú vlakové stanice, križovatky či parky.

Kam smeruje krajina?

Nejde však iba o kamerové systémy. Dáta sa zbierajú aj z rôznych mobilných aplikácií. Prostredníctvom dátových záznamov sa vyhodnocuje správanie ľudí. Tí, ktorí sa správajú podľa pravidiel budú odmenení. Naopak, tí neposlušní budú potrestaní.

Aká pohnútka sa skrýva za vývojom celého kontrolného systému? Čínske úrady uvádzajú, že sa snažia zamedziť ľudským konfliktom a priestupkom, ktoré by mohli narušiť sociálnu stabilitu. Monitorovaním všetkých aspektov ľudského života môže vláda predísť problémom v krajine.

Celý príbeh dozorného systému v Číne prinesieme 12. júna o 21:00 v dokumente Čína: Štátna kontrola alebo laboratórium budúcnosti na Dvojke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia