Úvod Novinky Filmy a seriály
Židovský bojovník vyzval do ringu Adolfa Hitlera. Čo sa stalo potom?
Židovský bojovník vyzval do ringu Adolfa Hitlera. Čo sa stalo potom?

Židovský bojovník vyzval do ringu Adolfa Hitlera. Čo sa stalo potom?

Pochádzal zo siedmych detí, pričom šiesti migrovali do Palestíny. David zostal na Slovensku sám s rodičmi.

V roku 1939 stál zoči voči svojmu protivníkovi Ernestovi Heffnerovi. Heffner sa síce k nacizmu nehlásil, ale v zapätí publikum privítal nacistickým gestom. Súboj dvoch bojovníkov sa zmenil na symbolický boj, v ktorom Unreich triumfoval. O tri mesiace sa rozpútala druhá svetová vojna.

david_unreich.png

David Unreich získal množstvo majstrovských titulov. Ako Žid a bojovník sa v roku 1938 podieľal na založení židovskej sebaobrany. Jeho záujmom bolo ochrániť židovskú komunitu v rodnom meste pred antisemitskými útokmi.

Po vzniku Slovenskej republiky v roku 1939 sa do rodnej krajiny už nemohol vrátiť. Stal sa nepriateľom slovenského štátu a zostal za veľkou mlákou. V Spojených štátoch amerických vyhral sto súbojov bez prehry. Bol odhodlaný odohrať aj ten najväčší a najdôležitejší zo všetkých. Do ringu vyzval samotného diktátora Adolfa Hitlera.

Jeho rodičia, sestra spolu s deťmi zomreli v koncentračnom tábore v Auschwitzi. Pred rodným domom Dávida Unreicha na bratislavskej Kapucínskej ulici sú dnes umiestnené kamene na pamiatku obetí holokaustu.

Chcete vedieť, ako tento súboj dopadol? Sledujte dokument David Unreich – s Hitlerom v ringu v stredu 24.júla o 14:40 na Dvojke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia