Úvod Novinky Filmy a seriály
Rómovia, ktorí bojovali za našu slobodu. Sledujte dokument o zabudnutých hrdinoch
Rómovia, ktorí bojovali za našu slobodu. Sledujte dokument o zabudnutých hrdinoch

Rómovia, ktorí bojovali za našu slobodu. Sledujte dokument o zabudnutých hrdinoch

Nezmeškajte dokument Ako som sa stala partizánkou.

Film zachytáva príbeh Rómov, ktorí sa zapojili do odboja a bojovali za našu slobodu, no napriek tomu boli ich činy takmer úplne zabudnuté, akoby prežili druhú smrť. Dokument je pre režisérku Veru Lackovú osobne dôležitý, pretože úzko súvisí s príbehmi jej vlastnej rodiny.

Vera Lacková, režisérka

Od babičky sa dozvedela o svojom pradedovi, ktorý bol rómskym partizánom. Kvôli jeho účasti v odboji prišiel počas vojny o šesť členov rodiny – dve malé deti, dve staršie dcéry, manželku a matku, ktoré boli brutálne zavraždené.

Túto tragickú udalosť si nenechala pre seba. „Starkej som sľúbila, že o jej otcovi a mojom pradedovi Jánovi Lackovi poviem ľuďom pravdu, že tiež bojoval aktívne s fašistami a bol Róm,“ uviedla v rozhovore pre Rádio_FM.

Film Ako som sa stala partizánkou má na konte aj zaslúžené ocenenie. Divákom sprostredkováva posolstvo, ktoré má búrať stereotypné názory a postoje k Rómom. „Film vyvracia stereotypy, že Rómovia nie sú na nič súci, pritom bojovali za našu krajinu. Za jej slobodu nasadzovali nielen svoje životy, ale aj životy svojich blízkych. Môj pradedo bol partizán. Jeho dcéra, moja babka, rovnako. Metaforicky, ja som sa tiež stala partizánkou, lebo bojujem proti zabudnutiu," povedala Vera Lacková.

Nenechajte si ujsť dokument Ako som sa stala partizánkou vo štvrtok 29. augusta o 13:20 na Dvojke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia