Úvod Novinky Filmy a seriály

Martin Pollack: Syn nacistu, ktorý pátra po stopách svojho otca a jeho obetí

Aké to je narodiť sa v rodine nacistu?

Martin Pollack: Syn nacistu, ktorý pátra po stopách svojho otca a jeho obetí

Martin Pollack, novinár a spisovateľ, sa rozhodol preskúmať minulosť svojho otca, nacistického dôstojníka zodpovedného za mnohé zločiny.

Gerhard Bast bol vysokým predstaviteľom nacistickej strany, ktorý sa podieľal na brutálnych vraždách nevinných ľudí. Na svedomí mal smrť mnohých partizánov a civilistov v okolí Banskej Bystrice a Ružomberka.


Pollack sa rozhodol s touto šokujúcou skutočnosťou konfrontovať a vydal sa po stopách svojho otca. O tom všetkom rozpráva v knihe "Smrť v bunkri". Navštívil miesta činov a rozprával sa s pozostalými, aby sa odhalil pravdu o otcových zločinoch. Týmto spôsobom sa snažil vyjadriť úctu obetiam a symbolicky im vrátiť odobratú dôstojnosť.

„Martin Pollack vracia identitu obetiam svojho otca Gerharda Basta, aby ich príbehy nezostali v zabudnutí. Pripomína svetu mená a miesta, kde títo ľudia žili a zomreli. Toto odkrývanie historických hriechov vlastnej rodiny môže slúžiť ako inšpirácia pre celý stredoeurópsky priestor smerom k pravde a očiste. Je to aktuálna otázka, pretože, ako vo filme hovorí Martin Pollack, duch fašizmu 20. a 30. rokov minulého storočia sa znova vynára, je opäť v móde,“ povedal režisér Jaro Vojtek.

Pollackova kniha má osobitný význam aj pre Slovensko. Prostredníctvom nej sa totiž znovu otvára otázka odkazu Slovenského národného povstania. SNP bolo prejavom odvahy a túžby po slobode, no zároveň bolo brutálne potlačené nacistami. Otázka, čo dnes pre nás znamená SNP, je stále aktuálna.

Nenechajte si ujsť film Martin Pollack: Pohľad do priepasti v televíznej premiére už 29. augusta o 20:10  alebo v sobotnej repríze 31. augusta o 16:15 na Dvojke.

25 50 75 90