Úvod Novinky Filmy a seriály

Pozrite si, ako efektne bicykluje Ľudo Vašš na Agrofilm. Nesie závažné posolstvo o pôde

Unikátny filmový festival AGROFILM onedlho začína, sledujte ho aj online.

Pozrite si, ako efektne bicykluje Ľudo Vašš na Agrofilm. Nesie závažné posolstvo o pôde

Tvorcovia zo 17 krajín prihlásili na jubilejný 40 ročník Medzinárodného filmového festivalu AGROFILM až 82 svojich dokumentov. Začína sa 30. septembra a potrvá do 5. októbra v Nitre.

Od vzniku AGROFILM-u stojí Mária Kadlečíková, ktorá ako medzinárodne uznávaná odborníčka pracovala za SR pri medzivládnej organizácii OSN v Ríme FAO – organizácii pre výživu a poľnohospodárstvo.

AGROFILM jediný na svete

Pre Farmársku revue Mária Kadlečíková zdôraznila:

„Je to veľká vec 40 výročie festivalu. Chodila som naň od prvého ročníka aj v čase, keď som pracovala v Ríme. Je pre mňa veľkou cťou, že som sa stala členkou odbornej poroty. Je to jediný festival na svete tohto druhu, ktorý prežil a je potrebné ho podporovať ďalej. Našťastie za tých 40 rokov doteraz na slovenskom ministerstve pôdohospodárstva festival podporoval každý minister. Dúfam, že aj keď raz my tu nebudeme, AGROFILM bude pokračovať.“

Dobicykloval v jednom zábere

Súčasťou AGROFILM-u býva aj sledované diskusné fórum. Tento rok bude v stredu 2. októbra a zúčastní sa ho aj ovocinársky expert Farmárskej revue Ľudo Vašš. Spolu s moderátorom Jánom Škorňom pripravujú pravidelne týždeň čo týždeň na obrazovky Dvojky populárne poradenstvo v oblasti pestovania ako pre záhradkárov, tak aj ovocinárov či zeleninárov.


Zaujímavé príspevky pripravujú aj z pohľadu televízneho diváka a pozvánku na AGROFILM pripravili v jednom zábere, do ktorého Ľudo Vašš efektne dobicykloval, čo si môžete pozrieť aj z nášho videa.

Je to nepreskúmaný mikrokozmos

Nie menej zaujímavé je posolstvo, ktoré Ľudo Vašš priniesol o pôde, ktorá je témou tohtoročnej diskusie: „Pestujeme stromy ekologickou cestou a potrebujeme preto mať pôdu v dobrej kondícii, aby bola živá a aby sme sa jej odvďačili za tie dary, ktoré nám prináša v podobe stromov a aj zeleniny, ktorú pestujeme.“

K pôde má však ovocinársky expert Ľudo Vašš aj srdcový osobitý vzťah: „Môj vzťah k pôde je možno až trochu náboženský. Pôdu vnímam ako nepreskúmaný mikrokozmos, o ktorom veľmi málo vieme a o ktorý sa potrebujeme starať. My sme si pôdu požičali od našich detí, ktorým ju odovzdáme. Obávam sa, alebo nie som si úplne istý, či ju odovzdáme v dobrom stave. Je veľa rôznych informácií o pôde a doporučoval by som, aby sme sa k nej sklonili a začali ju vnímať ako živý organizmus a aj tak sa k nej správať.“

Moderátor Ján Škorňa dodal, že v Nitre bude o čom diskutovať a ak nemôžete prísť osobne, „sledujte nás na stránke AGROFILM-u online“, alebo v archíve STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90