Úvod Novinky Tipy z programu

Výnimočný Minčol, kde jedna kvapka putuje do Čierneho mora a druhá do Baltského

Hlavné európske rozvodie u nás je nádhernou turistickou zaujímavosťou.

Výnimočný Minčol, kde jedna kvapka putuje do Čierneho mora a druhá do Baltského

Turisticky akčná moderátorka Martina Kacinová v Televíkende vzala divákov prostredníctvom kamery na zaujímavé miesto na Slovensku, kde keď prší, tak jedna kvapka putuje po stečení do Baltského a druhá kvapka do Čierneho mora.

studničky-Minčol-STVR

Slovenské výnimočné úmorie

Takéto miesta sú aj vo svete výnimočné a podobné rozvodie sa volá odborným pomenovaním ako úmorie. Na vrchol Minčola v Čergovskom pohorí na severovýchode Slovenska ak prší, tak jedna kvapka vody môže skĺznuť napríklad po severnom svahu. Potôčiky z tohto smeru napájajú rieku Poprad, ktorej vody smerujú do Dunajca a zo Slovenska sa tak vlievajú až do Baltského mora. Druhá kvapka ak z Minčola skĺzne južným alebo východným smerom, tak zasa napojí potoky riek Torysy a Tople, čím sa postupne dostane do Čierneho mora.

Pre rodiny s deťmi

Turistický výstup odporúča Martina Kacinová na Minčol začať v bývalom Areáli Lúčka-Potoky, kde pred rokom 1989 bol známy detský pioniersky tábor. Jeho pracovníčka Alena Kravcová pripomenula: „Je tu množstvo možností výletov pre rodiny s deťmi, pre turistov a pre cyklistov.“

Ak však chcete nájsť ten bod, kde sa kvapky dažďa rozdeľujú na dve rôzne moria, tak sa vyberiete až na vrch Minčol. Jednu trasu ponúkol Televíkend v smere Areál Lúčka-Potoky, Sokolia skala, Buková, útulňa, Minčol a späť do Areálu Lúčka-Potoky v dĺžke 14,7 kilometra. Prevýšenie 690 metrov zvládnete tam a späť za turistický čas 5 hodín a 20 minút.

skalné-okno-Čergov-STVR

Na Minčol aj horolezci

Po ceste všeličo uvidíte. Nad obcou Kamenica objavíte populárny skalný útvor Sokolia skala, o ktorom Martin Šuhaj z Klubu slovenských turistov (KST) Mladosť odeva Lipany prezradil:

„Sokolia skala je výnimočná tym, že ju tvorí pekné skalné okno. Cez toto okno vidíte západnú časť Čergova aj s vrcholom Minčol. Skalu často využívajú z druhej strany na lezenie horolezci.“

vrchol-Minčol-STVR

Do Poľska aj na Vysoké Tatry

Sokolia skala pochádza z bradlového pásma, ktoré prechádza Čergovským pohorím a pokračuje sa v trase ďalej na vrch s názvom Buková (903 metrov nad morom). Odtiaľ podľa Jozefa Sobotu z KST Mladosť odeva Lipany:

„Môžete sa pokochať pohľadom na Šarišský hrad, na pohorie Levočské vrchy a v pozadí aj na Vysoké Tatry. Cesta vedie ďalej cez turistickú útulňu po trase bývalého lyžiarskeho vleku, čo je najčastejšia cesta na Minčol.“

Čergov-Tatry-STVR

Bývalý lyžiarsky vlek zrušili, lebo ide o ochranné pásmo v piatom stupni ochrany prírody. Bývalý vlek však vytvoril najrýchlejšiu cestu na najvyšší bod Čergova na Minčol vo výške 1157 metrov nad morom. Odtiaľ vidíte ako na Vysoké Tatry, tak na Pieniny, na poľskú stranu, ale aj na Laboreckú či Ondavskú vrchovinu.

Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Foto: STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90