Úvod Novinky Osobnosti
Lekár Peter Sabaka: Ľudia šíriaci nenávisť obyčajne šíria aj dezinformácie
Lekár Peter Sabaka: Ľudia šíriaci nenávisť obyčajne šíria aj dezinformácie

Lekár Peter Sabaka: Ľudia šíriaci nenávisť obyčajne šíria aj dezinformácie

Silná zostava na Dvojke bola venovaná nenávisti na internete a jej dopadom na našu spoločnosť.

Čo robí nenávisť na internete so spoločnosťou a kam nás privedie? Aj na túto otázku sa snažili odpovedať hostia Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej.

Pozvanie do relácie Silná zostava prijala novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová, odborníčka na boj proti internetovej nenávisti Andrea Cox a lekár Peter Sabaka.

Ten sa od začiatku pandémie s nenávisťou na internete stretáva stále častejšie. Ako to ovplyvňuje jeho rodinu a prácu?

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nenávisť ohrozuje každého z nás

Nedávne skúsenosti ho však prinútili podniknúť razantnejšie kroky a podať trestné oznámenie:

S veľkou nevôľou som sledoval, ako sa moji priatelia a rôzni odborníci báli v poslednej dobe, boli menej motivovaní vystupovať na verejnosti, hovoriť otvorene a hovoriť pravdu o pandémii a všetkých jej aspektoch, lebo sa báli nenávistných prejavov,“ objasnil motívy svojho rozhodnutia lekár.

Obával sa, že ak nepodnikne žiadne kroky, pravda sa stratí v záplave nenávisti a lží. Dodáva, že zo všetkého najviac ho mrzí osud ľudí, ktorí sa stali obeťami klamárov.

Kvôli tomu, že sa stali ich obeťami, že im uverili, tak menej dbajú na svoje zdravie, menej sa chránia, menej chránia svojich blízkych, neočkovali sa,“ menuje Peter Sabaka, ktorého trápi najmä dopad šírenia nenávisti a dezinformácií na celú spoločnosť.

„Skôr ma trápi, ako to ovplyvňuje spoločnosť. V podstate tá nenávisť na internete a šírenie neprávd, to spolu veľmi úzko súvisí, lebo tí istí ľudia, ktorí šíria nenávisť, obyčajne šíria aj dezinformácie.“

„Potom tým ovplyvňujú verejnú mienku, a potom sa to pretaví do toho, že zbytočne zomierajú ľudia a to ma osobne veľmi trápi,“ priznal Sabaka.

Svoj názor na túto tému vyjadrila aj moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová, ktorá sa vybrala cestou premýšľania a kritického hodnotenia.

Ako táto cesta vyzerá v praxi a čím sa riadi komička Simona Salátová?

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zaujala vás táto téma a chcete zistiť, čo s týmto problémom môžete urobiť aj vy? Pozrite si poslednú epizódu relácie Silná zostava v našom online archíve zadarmo a bez reklám.

Na ďalšiu epizódu obľúbenej relácie so silnými témami a zaujímavými hosťami sa môžete tešiť každý štvrtok o 21:55 hod. na Dvojke.

FOTO: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia