Úvod Novinky Tipy z programu
Ako komunikovať s blízkymi, ktorí uveria konšpiráciám? Tu je návod
Ako komunikovať s blízkymi, ktorí uveria konšpiráciám? Tu je návod

Ako komunikovať s blízkymi, ktorí uveria konšpiráciám? Tu je návod

Zdá sa vám to nesmierne ťažké? Máme pre vás niekoľko tipov.

Dennodenne sme obklopení množstvom informácií, ale aj poloprávd a hoaxov. Konšpiračným teóriám častokrát uveria aj tí, od ktorých by sme to nečakali. Rodina, priatelia či kolegovia. Čo robiť, aby sme sa nemuseli od blízkeho človeka odstrihnúť?

hádka 16x9.jpg

K tejto problematike sa v Rádio_FM vyjadril Peter Vaník z organizácie Zvol si info. Vypočuť si ho môžete TU.

„Viera v bludy a konšpirácie častokrát pramení zo strachu z neznámeho alebo z neistoty,“ hovorí Peter Vaník. Človek sa stáva zraniteľnejší a náchylnejší uveriť aj nepravdivým informáciám. „Informačný chaos je dnes neúnosný pre človeka, ktorý sa tomu nestíha venovať,“ dodal.

Fakty sú slabé

Ako by ste teda mali postupovať pri komunikácii s človekom, ktorý uveril konšpiračným teóriám?

Mnohí sa snažia svojich blízkych presvedčiť faktami. Volia racionálne argumenty v nádeji, že im „otvoria oči“. Efekt racionálnej diskusie však nie je taký, ako by sme očakávali. „Keď argumentujem štatistikami a racionálnymi vysvetleniami, tak sa ľudia tých svojich právd držia o to silnejšie, pretože im odstraňujeme psychickú oporu,“ objasňuje Peter Vaník.

muz-nedoplatok-faktura-freepik-bearfotos.jpg

Nenachádzate sa totiž v prestrelke argumentov, ale hodnôt. Komunikujeme navzájom naše presvedčenia a postoje, ktoré sa logikou iba maskujú. Žiadna štúdia ani štatistika argumentačne neobstojí. „Jedná sa o to, čomu človek verí, ako cíti svoju identitu a aké má hodnoty.“

Skúste to takto

Ak cítite, že sa rozhovor vyostruje, spomaľte. Nepokúšajte sa situáciu zhoršovať, pretože pravdepodobne nikam nepovedie. Namiesto štatistických faktov siahnite po vlastnej skúsenosti. Príklad zo života je častokrát účinnejší.

Pomôcť môže aj humor. Skúste vyzdvihnúť absurditu konšpiračného argumentu vtipkovaním. Ale pozor, aby ste neskĺzli do výsmechu. Nerobte si srandu z človeka, ktorý vám rozpráva svoj názor. S humorom sa zamerajte iba na diskutovanú tému.

Pokiaľ viete, že konštruktívnu diskusiu nepovediete, vyhnite sa jej. Urobíte najlepšie, keď si so svojim blízkym vysvetlíte, že v danej téme máte odlišné názory. V rámci zachovania dobrého vzťahu sa téme jednoducho nevenujte.

Odborníci radia, že by to malo byť najmä o našom mentálnom nastavení, zachovaní si nadhľadu. Emócie sa zvyknú počas rozhovoru na polarizujúcu tému vystupňovať a v tom momente berieme ľudí na opačnej strane ako tých, ktorí veria v hlúposti.

Zabúdame na dôležitú vec. Že s človekom, ktorý možno aj prepadol rôznym bludom, máme stále veľa spoločného a stále nám na ňom záleží. Keď si toto uvedomíme, viesť dialóg aj na pálčivé témy bude odrazu oveľa jednoduchšie a menej bolestivé.

25 50 75 90
FOTO: Shutterstock

Živé vysielanie ??:??

Televízia