„Ja sa toho bojím, nesmiem sa na to pozerať,“ zneli prvé slová moderátorky Adely Vinczeovej po privítaní hosťa Marka Vízyho v talkšou Trochu inak s Adelou.
Svoj strach však musela prekonať pred tvárami divákov aj pred kamerami. Zvládla to alebo ju obavy úplne premohli? Pozrite si video.
Výhody jedlého hmyzu
Jedlý hmyz a mäso z neho má niekoľko výhod, vďaka ktorým by ste mali zvážiť jeho konzumáciu aj vy.
„Prečo by sme mali minimálne zvážiť jeho jedenie je z jeho nutričného a enviromentálneho hľadiska,“ uviedol Marek Vízy, ktorý na Slovensko prináša potraviny vyrábané z hmyzu.
Pri porovnaní získavania bielkoviny v hmyzom mäse a získavania bielkoviny v hovädzom mäse ide o oveľa nižšiu záťaž pre životné prostredie, ak zvolíme hmyzie mäso.
RTVS online:
Hmyz spotrebuje napríklad menej vody ako hovädzí dobytok.
Takisto z nutričného hľadiska menšie množstvo jedlého hmyzu nám dá rovnaké množstvo bielkovín ako oveľa väčšie množstvo hovädzieho mäsa.
Jedlý hmyz má tieto výhody:
- 50 – 65% bielkovín
- obsahuje vlákninu, železo, vitamíny
- nemá žiaden tuk ani cholesterol
- obsahuje len minimum cukru
- je to nutričná bomba
- veľmi sýte jedlo
- zdravá náhrada čipsov či chrumiek, krutónov do polievok
Okrem Marka Vizýho boli hosťami v talkšou Trochu inak s Adelou: Tomáš Hudák - scenárista, moderátor, textár aj stand up komik a Emília Sičáková Beblavá - antikorupčná odborníčka a pedagogička.
Ďalšiu časť talkšou Trochu inak s Adelou môžete sledovať 8. apríla o 22:05 hod na DVOJKE.