Úvod Novinky Osobnosti
O LGBTI komunite musíme hovoriť, dlhujeme to sami sebe
O LGBTI komunite musíme hovoriť, dlhujeme to sami sebe

O LGBTI komunite musíme hovoriť, dlhujeme to sami sebe

Tvrdí moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová z relácie Silná zostava, ktorá získala Novinársku cenu za reláciu o tejto tématike.

Ako sa žije transrodovým ľuďom na Slovensku? - tak znel názov aj téma relácie Silná zostava, za ktorú celý tvorivý tím získal Novinársku cenu.

S moderátorkou Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou sme sa rozprávali nielen o ocenení, ale aj o LGBTI+ komunite a slovenskej spoločnosti.

Ako sa vyvíja situácia s LGBTI+ komunitou na Slovensku? Čo sa zmenilo pre moderátorku po útoku pred Teplárňou? A prečo sa Silná zostava bude venovať naďalej aj tejto téme?

Pozrite si rozhovor.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ostrá, no potrebná debata

"Tému sme robili, keďže sa v tom čase riešilo nariadenie pre tranzíciu transrodových ľudí, ktoré im ju malo zjednodušiť, v zmysle, že by nebol nutný chirurgický zákrok zmeny pohlavných orgánov.

Ale zároveň bolo cieľom ukázať a priblížiť, ako a čím transrodoví ľudia na Slovensku žijú - čomu čelia, aký je proces dospievania a potom dospelý život," hovorí o tvorbe ocenenej relácii moderátorka.

"Bola to miestami ostrá debata, pretože bol v štúdiu aj bývalý štátny tajomník, ktorý bol často v príkrom kontraste s transrodovou ženou Zarou Kromkovou a mamou transrodovej dcéry Charlotte, Aleny Srnčíkovej," dodáva.

"Veľmi sa ma tá téma dotýkala nielen vtedy - ako matky a tehotnej ženy, ktorá chce na Slovensku vychovávať svoje deti tak, aby mohli byť, kým chcú byť a dodnes dotýka," priznáva moderátorka.

Po roku sa nič pozitívne neudialo

"Nutno dodať, že útok na Zámockej sa odohral niekoľko mesiacov na to, a keď to spätne hodnotím, berúc do úvahy informácie aj z tohto dielu Silnej zostavy, tento útok sa dal čakať - pretože si politici a političky robia z LGBTI+ živé terče a prostriedok politickej kampane.

A robia to tak bohužiaľ dodnes. A to je to, z čoho mi je najviac smutno. Že sa od nahrávania tejto Silnej zostavy pred rokom v zásade nič pozitívne pre LGBTI+ ľudí u nás neudialo," pokračuje.

"Preto takéto témy musia novinári a novinárky prinášať stále viac. Vo faktickej a konštruktívnej rovine, ale upozorňovať na to, že je tu veľká skupina našich občanov a občianok s rovnakými povinnosťami a nerovnakými právami," uzatvára Veronika Cifrová Ostrihoňová.

Najbližšie sa téme LGBTI+ komunite bude venovať diskusná relácia Silná zostava 19. mája.

Sledujte Silú zostavu aj v piatok 5. mája večer, témou bude Čo sa deje so slovenským voličom?, už o 22:00 hod na Dvojke.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia