Úvod Novinky Osobnosti

Vyše 90-ročný profesor Hričovský odporúča jablko, len ho musíte dobre obrať

Pozrite si zásady správnej manipulácie s ovocím.

Vyše 90-ročný profesor Hričovský odporúča jablko, len ho musíte dobre obrať

Keď vo Farmárskej revue profesor Ivan Hričovský pred vyše rokom oslavoval 90 rokov (narodený 23. 1. 1932) života, ľudí zaujímalo jeho tajomstvo dlhovekosti.

Anglické porekladlo má pravdu

Náš najznámejší pomológ profesor Hričovský dlhodobo odporúča každému jedno jablko denne:

„V starom anglickom porekadle: an apple a day keeps the doctor away – jablko denne udrží lekára od teba ďaleko – je kus pravdy. Jedno jablko obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Oba druhy vláknin redukujú hladinu cholesterolu a znižujú riziko tvrdnutia ciev, mozgovej porážky, srdcového infarktu. Nerozpustná jablčná vláknina odstraňuje LDL z tela, kým rozpustná vláknina pektín znižuje množstvo LDL cholesterolu vzniknutého v pečeni.“

Výhody jedenia jedného jablka denne pripomínajú aj iní odborníci dlhodobo. Toto ovocie patrí u nás k najčastejšie pestovaným aj v záhradkách či v sadoch, v prírode alebo pri rodinných domoch.

Stačí jedno pichnutie hmyzu

Peter Kováč zo záhradného centra pre Dámsky klub zhrnul zásady správnej manipulácie s jablkom pri jeho zbere, aby sme si plody sami zbytočne neznehodnotili:

„Pri dozrievaní jablká nechutia len nám, ale aj rôznym zvieratám, včelám a vtáctvu.“

Stačí jedno pichnutie hmyzom do plodu a jablko sa znehodnotí. Preto odborník odporúča:

„Pri dozrievaní odporúčam dať na stromy fľaše so sladkou vodou, ktorá priláka osy viac, ako by ich prilákali dozreté plody.“

Peter Kováč radí záhradkárom, aby na úrodu mysleli už pri starostlivosti o rast stromov:

„Nepúšťajte ich rast príliš vysoko, lebo potom potrebujete doplňujúci rebrík, doplňujúcu oporu a niekedy aj doplňujúcu závlahu.“

Pri možnosti zbierať úrodu zo zeme získate podľa odborníka viac výhod naraz:

„Stromy budú dozrievať rovnomerne, aj keď v horných častiach budú určite dozrievať skôr.“

Ak už máte stromy vyššie a potrebujete na oberačku rebrík, potom podľa Petra Kováča vyberajte rozumne:

„Zadovážte si lepší, lebo slabšie rebríky sa vedia ohnúť, alebo veľmi zaboriť do zeme, ak je vlhko.“

Riešením je aj kúpa kvalitnejšieho podberáka, s ktorým sa dostaneme k vyššie rastúcim plodom oveľa pohodlnejšie.

So stopkami sú na uskladnenie

jablká-Henrich-Mišovič-TASR

Jablká podľa odborníka trhajte so stopkami:

„Bez stopiek trháme len jablká, ktoré ideme rýchlo skonzumovať a so stopkami vtedy, keď ich chceme uskladniť.“

V domácich podmienkach vydržia jablká aj do marca či apríla ďalšieho roka, ak im zabezpečíme dobré skladovacie priestory, akými sú podľa Petra Kováča:

„Pivnice, kde je stála vlhkosť a teplota.“

Priebežne raz za tri mesiace každú debničku prezrite, aby sa od niektorého plodu, ktorý napadne hniloba, nerozšírila ďalej.

K dobrým radám patria aj tie, aby sa jablká neskladovali v blízkosti zemiakov, cibule či cesnaku, lebo jablká dokážu do seba absorbovať rýchlo pachy z týchto plodín.


Viac sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90