Úvod Novinky Osobnosti
Pavol Hammel má 75 rokov. Zvonky zvoňte, veď oslavuje národný hudobný poklad
Pavol Hammel má 75 rokov. Zvonky zvoňte, veď oslavuje národný hudobný poklad

Pavol Hammel má 75 rokov. Zvonky zvoňte, veď oslavuje národný hudobný poklad

Patrí k zakladateľom slovenskej populárnej hudby.

Spevák, skladateľ, gitarista, ale aj maliar, herec, producent či právnik - v jednej osobnosti Pavla Hammela sa snúbi viacero talentov.

Prespieval sa životom

Čekyho hudobný labák

Legenda súčasnej slovenskej populárnej hudby Pavol Hammel sa narodil 7. decembra 1948 v Bratislave v hudobníckej rodine.

Ako pripomína jeho profilový web:

„Pre mnohých milovníkov pôvodnej slovenskej hudby je Pavol Hammel slovenským národným pokladom. Hráč, ktorý sa prespieval životom a stále má čo povedať.“

Jeho otec bol huslistom v orchestri Slovenského národného divadla a aj Pavol Hammel chodil sedem rokov na husle do Ľudovej školy umenia.

Známa hlasová pedagogička mama speváka Martina Ďurindu pani Margita učila Pavla Hammela spev, keď presedlal z husieľ na gitaru.

V roku 1976 absolvoval Právnickú fakultu UK v Bratislave.

Účinkoval v orchestri Železničiarskeho umeleckého súboru, kde sa stretol s Petrom Sallerom, Vladimírom Kaššayom a Ferom Machatsom, s ktorými založili legendárnu skupinu Prúdy, ktorá sa najprv na pár týždňov volala The Jets.

Ocitol sa na listine pasažierov 28. júla 1976 leteckej tragédie na bratislavských Zlatých pieskoch, ktorá mala 76 obetí a jeho blízki netušili, že nie je tiež medzi nimi.

Zaspatie ako šťastie


Tento let z Prahy do Bratislavy, našťastie Pavol Hammel, zaspal a priletel až nasledujúcim spojom.

V klenotnici populárnej hudby nájdeme množstvo jeho autorských speváckych hitov ako Medulienka, ZRPŠ, Keď pavúk svoje siete dotká, Cirkus leto, Mladosť, Dnes už viem, Kamalásky, Učiteľka tanga, Ľalia poľná, Smutná ranná električka, Po písmenku a mnohé iné.

Rovnako sú v histórii navždy zapísané hity, ktoré zložil Pavol Hammel pre iných interpretov.

Napríklad pre Mariku Gombitovú zložil jej slávnu pieseň Študentská láska, za ktorú získala Zlatú Bratislavskú lýru v roku 1978 s textom Kamila Peteraja.

Striebornú Bratislavskú lýru dostala skupina TYS ´80 v roku 1983 za pieseň Najlepší zo všetkých svetov, ku ktorej zložil Pavol Hammel hudbu a text zložil jeho spolužiak, s ktorým sedel v jednej lavici na základnej škole aj na gymnáziu Boris Filan.

Nakoniec vo vlastnej interpretácii získal Pavol Hammel bronzovú Bratislavskú lýru za pieseň Cirkus leto (text Boris Filan) v roku 1981 a rovnako bronzovú Bratislavskú lýru má za pieseň Dnes už viem (text Boris Filan) za rok 1982.

Ďalšiu bronzovú Bratislavskú lýru s jeho piesňou získala v roku 1988 speváčka Soňa Hornáková Dnes je láska príťaž (text Jozef Augustín Štefánik).

Na konte má Pavol Hammel okolo 40 LP platní a hudobných kompilácií.

Zelená pošta pre fajnšmekrov


V tomto roku pre fajnšmekrov zaradil znova koncerty Zelená pošta, ako sa volá aj album vydaný s Mariánom Vargom pred 51 rokmi, o čom pre Rádio Slovensko povedal:

„Nie sú to pesničkové popevky a teším sa, že môžem ukázať aj svoju inú tvár. Nahrávali sme tento album s Mariánom Vargom v experimentálnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Každý nám fandil, lebo sme robili niečo neobvyklé na vtedajšiu rockovú aj popovú hudbu.“

K základom slovenskej populárnej hudby patrí legendárny album Pavla Hammela a kapely Prúdy, ktorý vydal pražský Supraphon v roku 1969 s názvom Zvonky zvoňte.

Prvý rádiovým hitom bola Balada o smutnom Jánovi vo vtedy populárnej rozhlasovej hitparáde 13 na hojdačke.

V roku 1970 vyhrala Bratislavskú lýru Marcela Laiferová. Za odmenu mohla ísť na festival do Ria de Janeiro. Potrebovala však novú pesničku a tú zložil Pavol Hammel. Ten s ňou do Ria ako autor a dirigent aj vycestoval, do batožiny pribalil aj svoje platne a tam ich zahraničným promotérom porozdával.

Dva mesiace po návrate prišla prvá pozvánka na festival. Takto sa dostal do Mexika, Brazílie, dokonca s celou skupinou aj do Čile.

V ankete Zlatý slávik bol Pavol Hammel prvým slovenským interpretom, ktorý sa dostal do prvej desiatky, za rok 1971 bol na siedmom mieste. Roky tvoril s Mariánom Vargom, s ktorým po roku 1972 vydal päť samostatných albumov.

Spolupráca so zvučnými menami


Jubilant roky spolupracoval s ďalšími fenomenálnymi hudobníkmi či interpretmi ako s Fedorom Frešom, Františkom Griglákom, Radimom Hladíkom, Václavom Neckářom, Evou Kostolányiovou, Mariánom Labudom, Jankou Kociánovou, Karolom Duchoňom a i., ako aj s ďalšou legendárnou formáciou Collegium musicum.

Spolu s Mariánom Vargom je Pavol Hammel autorom hudby k prvému slovenskému už kultovému muzikálu Cyrano z predmestia z roku 1978 na libreto Alty Vášovej a texty Jána Štrassera a Kamila Peteraja.

Dáva si záležať najmä na texty svojich piesní a ako sám Pavol Hammel povedal na adresu Kamila Peteraja:

„S Kamilom je úžasná spolupráca, lebo on je taký vizionár a spolu sme napísali aj prvú pesničku Jesenné litánie z platne Zvoňte zvonky a to je rok 1967.“

Vo voľnom čase sa Pavol Hammel venuje výtvarnému umeniu maľbe a sochárstvu, keď si splnil sny o viacerých vlastných výstavách. Pôsobil aj ako hudobný producent.

Ako herec účinkoval v mnohých filmoch už klasických režisérov, ako Juraj Jakubisko (Dovidenia v pekle, priatelia), Dušan Trančík, Andrej Lettrich, Dušan Rapoš a i.

Za celoživotné dielo dostal za rok 2017 cenu Krištáľové krídlo a v roku 2019 Veľkú cenu SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský). Pavol Hammel je druhýkrát ženatý a má dve dcéry.

Jubileum v programe RTVS

618-2510-0085-0000-stv2-20181231-pavol-hammel-70-2000.mp4

Dvojka 7. december

GEN.sk o 20:10 do 20:23 h Pavol Hammel

Dvojka 8. december

Koncert Pavol Hammel 70 o 23.30 h

Rádio Slovensko 7. december

Ranné vysielanie od 6 do 9 h pripomienka jubilea Pavla Hammela

Vianočné hity po 11 h skladba Pavla Hammela Zimuška

Vo Svete hudby po 19 h skladba Pavla Hammela Stretnutie s tichom

Rádio Devín 9. december

Musica slovaca od 23 do 23:58 h - Pavol Hammel oslavuje 75. narodeniny. Gitarista, spevák a skladateľ, ktorý stál pri vzniku slovenskej bigbítovej scény.

V roku 1963 zakladá s kamarátmi skupinu The Jets, neskôr známu ako Prúdy.

Hammela hneď od začiatku ovplyvnili pesničkári ako Bob Dylan či Donovan a pod ich vplyvom skladá svoje prvé skladby.

Kapela prešla silným vývinom, vo svojej dobe patrila k tým progresívnejším slovenským formáciám a toto obdobie vyvrcholilo konceptuálnym albumom Šľahačková princezná.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia