Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Jozef Barina. Legendárny hudobník mal nedožitých 76 rokov
Zomrel Jozef Barina. Legendárny hudobník mal nedožitých 76 rokov

Zomrel Jozef Barina. Legendárny hudobník mal nedožitých 76 rokov

Pieseň Hej, pán doktor, čo je so mnou? - doznela.

Ako informoval na sociálnej sieti moderátor RTVS z Rádia Regina Martin Jurčo, v piatok 23. februára naposledy vydýchol Jozef Barina, ktorý patril k zakladateľom slovenskej rockovej scény.

barina_jozef_03_franc_cut.JPG

Zakladateľ The Players

V 60. tych rokoch mal nezabudnuteľné hity ako Hej, pán doktor!, ktorý prespievali po ňom viacerí hudobníci. Rovnako známy hit bol aj Meditácia nad vášňou či iné pesničky, ktoré hrával v kapele, čo založil pod názvom The Players. Bol však aj členom bratislavskej inštrumentálnej skupiny Kométa. Pôsobil aj v zoskupení For Meditation (neskôr The Meditating Four).


Známy hudobník Jozef Barina sa narodil 30. marca 1948 v Považskej Bystrici a v 60. tych rokoch ako gitarista hrával so známymi slovenskými hudobníkmi ako Vladom Valovičom, skupinou Fermáta a Ferom Griglákom či s legendárnym zoskupením Mariána Vargu Collegium Musicum.


Za prínos pre slovenskú hudobnú scénu si Jozef Barina v roku 2019 prevzal ako prvý laureát cenu Fedora Freša. Vtedy legenda slovenského rocku povedala: „Ja mám celoživotné šťastie, že mám rád hudbu a tiež mám šťastie na dobrých ľudí. Lebo muzika je pre ľudí. Už odišlo veľa muzikantov, ktorí by si túto cenu istotne zaslúžili viac ako ja.“

Podľa informácií blízkych príbuzných Jozef Barina zomrel po dlhej a ťažkej chorobe.

25 50 75 90
Foto: RTVS - Martin Jurčo, TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia