Úvod Novinky Osobnosti
Dnes by oslávila narodeniny Libuše Šafránková. Takto sa menila počas svojej hereckej kariéry
Dnes by oslávila narodeniny Libuše Šafránková. Takto sa menila počas svojej hereckej kariéry

Dnes by oslávila narodeniny Libuše Šafránková. Takto sa menila počas svojej hereckej kariéry

 Od malej vnučky po starú mamu. Takáto bola herecká dráha slávnej Libuše Šafránkovej.

Dňa 7. júna by slávna Popelka oslávila narodeniny. Libuše Šafránková sa narodila v Brne 7. júna 1953. Počas svojho života stvárnila viacero postáv, ale pamätať si ju navždy budeme ako Popolušku.

Libuše Šafránková dostala svoju prvú hereckú úlohu ako 18-ročná v roku 1971. Vo filme Babička stvárnila vnučku Barunku.

Libuše Šafrankova vo filme Babička.png

V roku 1973 získala úlohu ufúľanej princeznej v najznámejšej rozprávke Tri oriešky pre Popolušku. Rozprávka je dodnes obľúbenou vianočnou klasikou, ktorú si zamilovali aj mladšie generácie. Krásnu Popolušku si zahrala vo veku 20 rokov.

Popoluška, Libuše šafránková

Do úlohy princeznej ju obsadzovali ešte niekoľko ďalších rokov. V roku 1979 si zahrala princeznú Večernicu a v roku 1982 sa predstavila v šatách princeznej Marušky v rozprávke Soľ nad zlato. Mala vtedy 29 rokov.

Libuse Safrankova vo vilme Sol nad zlato.png

Ak Libuše Šafránková nežiarila v rozprávkach, tak sa objavovala vo filmoch ako napríklad Jak utopit dr. Mráčka (1974) alebo Vesničko má středisková (1985).

Libuse Safrankova vo filme Vesnicko ma strediskova.png

V roku 1996 si ako 43-ročná zahrala vo filme Jana Svěráka Kolja. Za túto úlohu získala Českého leva v kategórii Najlepší ženský herecký výkon.

Libude Safrankova vo vilme Kolja.png

Neskôr prešla z úloh princezien do rolí kráľovien. V roku 2008 stvárnila kráľovskú výsosť v rozprávke Fišpánská jablíčka. Pôvabná Libuše Šafránková mala v tom čase 55 rokov.

Libuse Safrankova vo vilme Fišpánská jablíčka.png

Svoju poslednú hereckú úlohu si zahrala ako 61 ročná v roku 2014. Od mladučkých princezien dozrela až do role starej mami vo filme Rukojemník.

Libuse Safrankova vo vilme Rukojemník.png

Libuše Šafránková zomrela vo veku 68 rokov, iba dva dni po svojich narodeninách. Niekoľko rokov bojovala s onkologickým ochorením rakoviny pľúc. Zanechala za sebou množstvo krásnych diel, ktoré rozhodne patria k najväčším filmovým klenotom.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia