Úvod Novinky Tipy z programu
Zarážajúce číslo: Slovensko je na vrchole rebríčka úmrtí na rakovinu prsníka
Zarážajúce číslo: Slovensko je na vrchole rebríčka úmrtí na rakovinu prsníka

Zarážajúce číslo: Slovensko je na vrchole rebríčka úmrtí na rakovinu prsníka

Preventívne vyšetrenia však absolvuje len malá časť žien.

Smutné dáta ukázali, že na Slovensku zabije každý rok rakovina prsníka približne 1 000 žien. Skríning, vhodná a včasná liečba však podľa odhadov odborníkov môže zvrátiť až 300 úmrtí. Mamografické vyšetrenie, ktoré dokáže odhaliť rakovinu vo včasnom štádiu ale absolvuje iba 30 % Sloveniek.

MUDr. Alena Kállayová v Dámskom klube vysvetlila, že v rámci prevencie vzniku rakoviny je mimoriadne dôležitý prístup človeka k samému sebe. „Čiže zdravá životospráva, dostatok pohybu, dobrá spánok, kvalitný pitný režim, relax a oddych,“ uviedla odborníčka.

Celý rozhovor s odborníčkou nájdete na tomto odkaze.

Gynekológia, vyšetrenie

Dôležitou súčasťou prevencie je podľa nej aj zdravotná starostlivosť, ktorá zahŕňa preventívne prehliadky. „Zdravý človek ide k svojmu obvodnému lekárovi na preventívnu prehliadku, kde sa mu urobia potrebné vyšetrenia,“ doplnila lekárka.

Preventívne prehliadky sú podľa lekárky mimoriadne dôležité z jediného dôvodu – nástup choroby totiž býva dlhý a nenápadný. „Keď už sa objavia príznaky, choroba sa oveľa ťažšie lieči a zároveň je náročnejšie dostať ju pod kontrolu.“

MUDr. Alena Kállayová uviedla, že toto pravidlo platí aj pri onkologických ochoreniach. „Trvá veľmi dlho, kým sa onkologické ochorenie zobudí, vyvinie a narastie do stavu, kedy je hmatateľné. A vtedy žena vyhľadá lekára,“ popísala odborníčka.

Predísť neskorým návštevám lekára je možné aj vďaka skríningu. Ten by mali absolvovať predovšetkým ženy po 50. roku života, kedy riziko vzniku rakoviny prsníka rapídne rastie. „Na Slovensku to prebieha pod názvom onkokontrola. Žena sa tam dozvie, či je u nej riziko alebo je oukej a onkologické ochorenie u nej nemá šancu,“ vysvetlila MUDr. Alena. Kállayová.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia