Úvod Novinky Osobnosti
Pohodu plánujeme celý rok, vraví Michal Kaščák. Čo všetko zahŕňa príprava?
Pohodu plánujeme celý rok, vraví Michal Kaščák. Čo všetko zahŕňa príprava?

Pohodu plánujeme celý rok, vraví Michal Kaščák. Čo všetko zahŕňa príprava?

Je to náročné a vyžaduje si to celé obrovskú dávku odhodlania, myslí si organizátor.

Festival Pohoda vznikol v roku 1997. Odvtedy si získal srdcia mnohých Slovákov, ale aj zahraničných hostí. Z malého futbalového štadióna sa neskôr presunul na trenčianske letisko, kde ho ročne navštívi viac než 20 000 ľudí

Archívne fotografie z prvých ročníkov nájdete v galérii pod článkom.

Okrem obrovskej fanúšikovskej priazne sa Pohoda teší aj záujmu zahraničných médií a odbornej verejnosti. Začiatkom roku sa Pohoda sa stala Najlepším stredne veľkým festivalom v Európe na najprestížnejších festivalových cenách European Festival Awards 2023.

Pohoda Festival

„Je to najprestížnejšie ocenenie, aké môžeme dostať. Považujem to za znak toho, že medzinárodná festivalová scéna si všíma našu prácu a je skvelé, že toto ocenenie získal festival zo Slovenska,“ okomentoval obrovský úspech organizátor Pohody Michal Kaščák.

Aká náročná je príprava festivalu takýchto rozmerov a dokáže si organizátor užiť koncerty? Aj o tom sme hovorili s organizátorom Pohody Michalom Kaščákom.

Michal Kaščák bol hosťom Rádia Slovensko. Vypočujte si celý rozhovor na tomto odkaze.

Radosť je silnejšia než stres

Tohtoročná Pohoda vypukne už 11. júla a organizačný tím má krátko pred otvorením brán plné ruky práce. „Zažívame stres, máme aj nervy, ale oveľa výraznejšia je tá radosť, že vzniká festivalové mesto. To, na čom sme rok robili, tak nám teraz vyrastá pred očami. Stavajú sa festivalové stavby, pódiá, jednotlivé zóny,“ priblížil Michal Kaščák.

Mnoho ľudí sa domnieva, že Pohoda vzniká pár týždňov pred otvorením brán, Michal Kaščák však vysvetľuje, že príprava festivalu prebieha počas celého roka. „Celý rok sedíme v kanceláriách, máme rôzne stretnutia, kreslíme plány a mapy, vytvárame urbanizmus festivalového mesta, dávame dokopy kapely, line-upy,“ popísal organizátor.

Pohoda Festival

Organizátor si koncerty neužíva

V programe tohtoročnej Pohody je množstvo zvučných mien, medzi ktorými má svojich favoritov aj samotný organizátor. Ako však priznáva, je preňho ťažké naplno sa uvoľniť a koncerty si užiť. „Ja tam stále dávam pozor. Mnoho z umelcov, ktorých by som chcel vidieť, nakoniec neuvidím vôbec, niektorých ani len nestretnem,“ uviedol Michal Kaščák.

Tento rok na festivale zaznie viac ako 120 koncertov. Ktoré mená dáva návštevníkom do pozornosti samotný organizátor? „Z tých najväčších mien by som spomenul napríklad Queens of the Stone Age, Royal Blood či Morcheeba. Z domácich určite Paru, Janu Kirschner či Richarda Müllera,“ vymenúva Michal Kaščák.

Nazrite do galérie a zaspomínajte si na prvé ročníky dnes už ikonického festivalu Pohoda.

25 50 75 90

Galéria

Festival Pohoda kedysi archívne fotky Festival Pohoda kedysi archívne fotky Festival Pohoda kedysi archívne fotky Festival Pohoda kedysi archívne fotky Festival Pohoda kedysi archívne fotky Festival Pohoda kedysi archívne fotky
FOTO: Instagram / pohodafestival

Živé vysielanie ??:??

Televízia