Úvod Novinky Tipy z programu
Stáročný dopravný uzol je dnes najkrajšia trasa pre turistov. Budete očarení
Stáročný dopravný uzol je dnes najkrajšia trasa pre turistov. Budete očarení

Stáročný dopravný uzol je dnes najkrajšia trasa pre turistov. Budete očarení

Historická cesta z Prahy do Budapešti cez Malé Karpaty udivuje turistov.

Obec Buková neďaleko Trnavy bola v časoch socializmu vychýrenou rekreačnou oblasťou. Chodili sem nielen miestni a slovenskí dovolenkári, ale stala sa obľúbenou destináciou aj pre kempujúcich turistov z Česka, z Maďarska, či aj východných Nemcov vďaka tunajšej vodnej nádrži. Za horúceho počasia sa sem prídu okúpať ešte miestni pamätníci, ale zahraničných rekreantov tu už tak ľahko dnes nestretnete.

jazero-Stanislav-Háber-RTVS

Plno trabantov a wartburgov

Pamätník Vladimír Sokolovský pre Televíkend si zaspomínal na tunajšiu atmosféru spred viac ako tridsiatich rokov so slovami: „Bol to tu samý trabant a wartburg.“

Od prírodnej vodnej plochy vedie však turistická trasa na najvyšší vrch Malých Karpát na Záruby (768 metrov n. m.), kam sa oplatí vybrať dnes na zaujímavý turistický výlet a to aj pre rodiny s deťmi, keďže nie je turistický až tak obtiažny. Turisti túto trasu obľubujú pre jej nevšednú prírodnú krásu a prekrásne pôsobivé výhľady do okolia.

tabuľa-RTVS

Romantická zrúcanina

Kým prídete po hrebeni po turistických značkách na najvyšší vrchol Malých Karpát na Záruby, objavíte po ceste zaujímavú romantickú zrúcaninu hradu Ostrý Kameň.

Táto teraz už priam rozprávková stáročná, žiaľ chátrajúca stavba bola postavená ešte v 13. storočí a podľa Vladimíra Sokolovského chránila strategické ekonomické prepojenie: „Ide o strážny hrad na známej českej obchodnej ceste, ktorá viedla z Prahy do Budapešti.“

hrad-RTVS

Bratislava vymenila Ostrý Kameň

Tento dopravný uzol mal význam až do sedemnásteho storočia, kedy sa po stovkách rokov zmenila trasa spájajúca Budapešť s Prahou v smere teraz už cez Bratislavu.

Zabudnutá spojnica cez toto územie má však stále veľa nových obdivovateľov, čo potvrdil aj Ivan Funk: „Ostrý Kameň je jeden z mála hradov, ktorý nie je opravovaný, čo je veľká škoda, lebo sú odtiaľto nádherné výhľady, aj trasa na Záruby, či na hrebeň Veterlína, až po vrch Čelo. Ide o jeden z najkrajších skalnatých hrebeňov v Malých Karpatoch.“

A kopec Záruby ako najvyšší vrch Malých Karpát stále láka ďalšie množstvá turistov. Od vodnej nádrže Buková po vrchol a späť ide o dĺžku trasy desať kilometrov, u ktorej uvádzajú letný turistický čas tri a pol hodiny.

Ostrý-Kameň-Jaroslav-Novák-TASR

Dá sa však prísť aj z inej strany, ak sa tam vyberiete inou cestou. Branislav Belanský sem chodí trasou zo Smoleníc teda cez Čertov žľab a obľúbenosť tohto turistického cieľa rastie, čo dokumentuje aj tento fakt: „Záruby majú nový dvojkríž, ktorý tu bol osadený 1. septembra v roku 2021. Vyniesli ho sem na svojich chrbtoch tridsiati chlapi. Dvojkríž bol posvätený počas tu prebiehajúcej omši.“

O ďalších zaujímavostiach výstupu na najvyšší vrch Malých Karpát na Záruby sa dozviete viac aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, STVR - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia