Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel herec z Teórie veľkého tresku. Legendárny profesor Protón mal 94 rokov
Zomrel herec z Teórie veľkého tresku. Legendárny profesor Protón mal 94 rokov

Zomrel herec z Teórie veľkého tresku. Legendárny profesor Protón mal 94 rokov

Získal ceny Grammy, Emmy, Zlatý glóbus aj Cenu Marka Twaina za americký humor.

Vo veku 94 rokov zomrel 18. júla známy americký komik Bob Newhart. Zostáva neustále v mnohých dielach ako klasik amerického humoru. Naposledy ho po celom svete preslávila postava profesora Protóna v populárnom sitcome Teória veľkého tresku.

Pôvodne vyštudoval a pracoval ako účtovník. Možno práve to Bobovi Newhartovi neskôr pomohlo vytvoriť osobitý štýl humoru. Rozosmieval svojimi nehybnými postavami, ktoré kokcú a sú úplne nemožné - teda smiešne. Patril k zakladateľom amerického stand-upu. Na začiatku kariéry však musel narukovať do americkej armády a pôsobil v Kórei ako armádny úradník, až do prepustenia v roku 1954.

Ak sa vám fotka nezobrazuje správne, obnovte stránku

Po návrate z kórejskej vojny zistil, že nemá povahu účtovníka. Iba rok po svojom založení dnes svetoznáma filmová spoločnosť Warner Bros s ním podpísala v roku 1959 zmluvu. To už Bob Newhart mal svoje komické začiatky za sebou najprv v rozhlasových staniciach. Stand-upový úspech mu priniesol vlastnú varietnu show v televízii NBC. Potom nasledovali ďalšie programy, ktoré moderoval tak úspešne, že sa v roku 1964 objavil v Royal Variety Performance v Londýne pred kráľovnou Alžbetou II.

Popri kariére televíznej hviezdy sa od roku 1959 objavoval aj vo filmoch, komédiách či muzikáloch. Od osemdesiatych rokov sa presadil v komediálnych sitcomoch. Účinkoval aj v populárnych Zúfalých manželkách a z novších najmä v Teórii veľkého tresku, kde stvárnil profesora Protóna. Za svoje celoživotné výkony získal množstvo prestížnych ocenení ako Grammy, Emmy, Zlatý glóbus, ale aj Cenu Marka Twaina za americký humor.

25 50 75 90
archív, CBS, instagram

Živé vysielanie ??:??

Televízia