Úvod Novinky Osobnosti
Stanislav Štepka o zrode RND: Chceli sme byť zaujímaví, ale neboli sme
Stanislav Štepka o zrode RND: Chceli sme byť zaujímaví, ale neboli sme

Stanislav Štepka o zrode RND: Chceli sme byť zaujímaví, ale neboli sme

 Takto to bolo na začiatku nového divadla. Radošinci vznikali roky.

Najdôležitejšia a vedúca osobnosť Radošinského naivného divadla, Stanislav Štepka, oslávil okrúhlych 80 rokov. Ako si spomína na začiatky divadla a čo bol pre neho najdôležitejší divadelný moment?

Pri zamyslení nad touto otázkou sa Stanislav Štepka vrátil na úplný začiatok do roku 1963, kedy Radošinské naivné divadlo vznikalo. Práve tu sa odohral najdôležitejší okamih, ktorý bol akýmsi štartérom nového divadelného súboru.

„V tom 63. roku, keď sme sa predstavili Radošinskému publiku, tak sme chceli byť zaujímaví. No, neboli sme až takí zaujímaví, lebo veľký úspech to nebol. A nás to prinútilo rozmýšľať, že prečo,“ spomína na prvé predstavenia. Práve to bol moment, ktorý ovplyvnil nasledujúcu mimoriadne úspešnú éru RND.


Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku

Po prvýkrát sa Štepka spolu s divadelníkmi predstavil 25. decembra 1963 hrou Nemé tváre alebo Zver sa píše s veľkým Z. „Ak sme si predtým mysleli, že prídeme s niečím novým a iným, tak na to sme mohli zabudnúť. Začali sme na sebe robiť,“ spomína.

„A tak pomaličky po učňovských rokoch vzniklo Radošinského naivné divadlo,“ hovorí Stanislav Štepka, tvorca všetkých divadelných hier, v ktorých aj sám účinkuje. Do predstavení a diel sa snaží vložiť svoju skúsenosť. „Divadlo bez divákov nie je divadlo, je to iba sála. A ja nemám rád sály, ja mám rád divadlo,“ uzatvára divadelný umelec.

25 50 75 90

Galéria

Stano Štepka_TASR.jpg Štepka-RND-archív Štepka.jpg 240225_RS_Benedikova_Lasica_Stepka_Satinsky_IMG_6586.jpg stanislav-stepka-rnd.jpg Štepka.jpg

Živé vysielanie ??:??

Televízia