Úvod Novinky Osobnosti
Zakladateľ Radošinského naivného divadla oslavuje jubileum. Chcel som byť futbalista, vraví Stanislav Štepka
Zakladateľ Radošinského naivného divadla oslavuje jubileum. Chcel som byť futbalista, vraví Stanislav Štepka

Zakladateľ Radošinského naivného divadla oslavuje jubileum. Chcel som byť futbalista, vraví Stanislav Štepka

Herec, scenárista, dramatik, režisér a spisovateľ Stanislav Štepka sa narodil 26. júla 1944 v Radošine.

Bol učiteľom na základnej škole v Bojnej a redaktorom v Učiteľských novinách v Bratislave. V roku 1976 ho zavialo do Československého rozhlasu v Bratislave, v ktorom niekoľko rokov pôsobil ako redaktor. V piatok 26. júla 2024 oslávi okrúhlych 80 rokov.

Veľkú časť svojej mladosti strávil na futbalovom ihrisku. „Veľmi som chcel byť futbalista, ale to už je tak. Komu Pán Boh ten talent nedá, ten len veľmi chce,“ vraví s humorom Stanislav Štepka pre Rádio Regina Západ.

Stepka

Jeho osobnosť sa spája najmä s Radošinským naivným divadlom, ktoré založil vo svojej rodnej obci v roku 1963.

„Ono by to malo byť tak, že začnete v rodinnej obývačke,“ opisuje začiatky zrodu divadla. „Zahrať niečo pre rodinu a keď ich to zaujme, tak skúsiť zavolať ešte jednu rodinu. A k tej rodine možno pribudne ďalšia a takto k rodine Radošinského naivného divadla pribúdali ďalšie rodiny,“ povedal jeho zakladateľ.

clovecina_2.jpg

Na Vianoce 25. decembra 1963 uviedol Štepka s partiou divadelníkov prvú hru Nemé tváre alebo Zver sa píše s veľkým Z. Od tejto úspešnej otváracej premiéry sa divadlo teší mimoriadnym úspechom, čoho dôkazom sú permanentne vypredané vstupenky.

Naprieč meniacim sa obdobiam od šesťdesiatych rokov, cez Nežnú revolúciu až po súčasnosť, vždy humorne reagovalo na aktuálnu spoločenskú atmosféru a dianie. Práve tým si získavalo svoje obecenstvo.

Stanislav Štepka je autorom všetkých hier, v ktorých účinkoval.

Stanislav Štepka-tasr.jpg

Držiteľ viacerých ocenení

V roku 2005 si Štepka prevzal ocenenie Igric. V roku 2006 získal vyznamenanie prezidenta SR Pribinov kríž II. triedy a ešte v tom istom roku sa stal držiteľom ceny Zlaté pero za najhodnotnejšie pôvodné dielo za knihu Desatoro.

Vo svojej zbierke má i ďalšie ocenenia ako napríklad Krištáľové krídlo alebo osobitná cena za 50 rokov účinkovania v RND, ktoré sú dôkazom jeho výnimočnej práce a osobnosti.

V súčasnosti ho diváci môžu vidieť na doskách divadla v predstaveniach Jááánošííík po tristo rokoch so SĽUK-om, Polooblačno, Lás-ka-nie 2, Zmiešaná štvorhra a To nemá chybu.

Slovenská televízia a rozhlas pripravila v týchto dňoch špeciálne vysielanie ako oslavu jubilea divadelného velikána.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS, TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia