Úvod Novinky Osobnosti
Bolek Polívka má 75 rokov. Neuveríte, čo mu otec poradil na začiatku hereckej kariéry
Bolek Polívka má 75 rokov. Neuveríte, čo mu otec poradil na začiatku hereckej kariéry

Bolek Polívka má 75 rokov. Neuveríte, čo mu otec poradil na začiatku hereckej kariéry

Výhodou staroby podľa českého herca je, že už nemôžete zomrieť predčasne.

Všade, kde sa objaví, sa prítomným rozjasňujú tváre do úsmevu. Bolek Polívka je síce vyštudovaný herec, ale celý život sa orientoval najmä na rozdávanie smiechu a radosti. Ako prezradil v Rádiu Slovensko moderátorke Petre Bernasovskej, vyrastal v moravskom meste Vizovice, kde bol vtedy slávny jeho otec ako ochotnícky herec a miestna osobnosť. Keď v mladosti po štúdiách zvažoval, že ako herec sa bude prezentovať priezviskom Polívka, alebo si ho radšej zmení, otec mu dal dobrú radu: „Bolečku, nechaj si to meno. Budeš mať reklamu na každom jedálnom lístku.“

Bolek-Polívka-tasr.jpg

Vo vysielaní Slobodnej Európy a Hlasu Ameriky zverejnili 29. júna 1989 petíciu Charty 77 „Několik vět“ , ktorá predchádzala udalostiam z novembra 1989, kedy sa totalitný komunistický režim u nás rozpadol. Štátnu moc vtedy znepokojil fakt, že túto petíciu už nepodpísali len disidenti, ktorí bojovali za občianske práva, ale medzi nimi aj známe umelecké osobnosti, medzi ktorými nechýbal spolu s Jiřím Bartoškom, Danou Kolářovou, Josefom Kemrom či Jiřím Suchým ani už vtedy veľmi populárny Bolek Polívka.

Bolek Polívka u Petry Bernasovskej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Český herec, komik, mím, dramatik, ale aj scenárista Boleslav Bolek Polívka sa narodil 31. júla 1949 vo Vizoviciach. V roku 1971 ukončil štúdium herectva na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne a začal pôsobiť v Divadle na provázku v Brne. Poznáme ho aj ako moderátora obľúbenej humornej relácie Manéž Bolka Polívku v Českej televízii. V roku 1993 založil v Brne vlastnéDivadlo Bolka Polívky.

Bolek-Polívka-Radovan-Stoklasa-TASR

Tu začal s propagáciou fantazijného Valašského kráľovstva, ktoré si vymyslel Tomáš Harabiš na propagáciu českého regiónu Beskydy a Valašska. Tomáš Harabiš ponúkol Bolkovi Polívkovi titul valašského kráľa a tak vznikol Boleslav I . V marci 2001 bol však zosadený z trónu.


Pokračovateľ komickej tradície

Recesista, komik a ako sa sám neraz Bolek Polívka nazval „šašek“ predstavuje humor z ľudskej stránky veľmi láskavý a patrí k dedičom histórie českej hereckej tradičnej komiky, akými boli Jan Werich, Jiří Voskovec či Vlasta Burian. Poznáme ho zo stoviek filmových, televíznych a divadelných postáv, pričom mnohé výroky, ktoré povedal už dávno zľudoveli. S obšľubou ho obsadzovala do svojich filmov legendárna Viera Chytilová, s ktorou pripravil už kultovú film Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992) a jeho pokračovanie s režisérom Robertom Sedláčkom Dědictví aneb Kurva se neříká (2014). Spolupracoval aj s Jurajom Jakubiskom vo filme Sedím na konári a je mi dobre, či najmä s Janom Hřebejkom v rovnako kultových Pelíškách (1999).

Donutil, Polívka.png

Populárne hlášky

K takým patrí aj veta Bolka Polívku: „Výhodou staroby je, že už nemôžete zomrieť predčasne.“

Jeho "hlášky" sú však skutočne legendárne a to nielen z filmov: „Je lepšie byť pár minút zbabelý, ako celý život mŕtvy.“

„Manželská nevera to je parasexuálny prieskum.“

„Rozíď sa, kým ešte máš s kým.“

„Ako sa máš? Zle, ale dobre to znášam.“

„Až uskutočníš svoj sen, potom príde prebudenie.“ 

„Život je krásny, ale človek musí byť stále trochu opitý.“ 


„Klaustrofóbia je strach z uzavretých priestorov. Napríklad idem do krčmy a bojím sa, že majú zatvorené.“


„Fejsbúk je ako chladnička. Chodíš tam každých 10 minút, aj keď vieš, že tam nič nie je.“


„Život nie je zlý, to len ľudia sú ku*vy.“

Herec má šesť detí a to tri dcéry a troch synov , ktorých má zo štyroch rôznych vzťahov. Známymi hercami aj za hranicami Česka sú dcéra Anna, ktorú má s herečkou Evelyn Steimarovou a syn Vladimír, ktorý sa narodil zo vzťahu Bolka Polívku s francúzskou herečkou Chantal Poullain.

Za svoju kariéru získal Bolek Polívka množstvom cien, medzi ktorými dostal dvakrát Českého leva a to v roku 1996 (Zabudnuté svetlo) a v roku 2000 (Musíme si pomáhať). Viac sa o myšlienkach a spomienkach Bolka Polívku dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia