Úvod Novinky Osobnosti
Na Olympijské hry sa nedá úplne pripraviť, hovorí Oľga Konečná. Týkajú sa celej rodiny
Na Olympijské hry sa nedá úplne pripraviť, hovorí Oľga Konečná. Týkajú sa celej rodiny

Na Olympijské hry sa nedá úplne pripraviť, hovorí Oľga Konečná. Týkajú sa celej rodiny

Športová moderátorka priblížila hektické týždne počas Olympijských hier.

Letné OH v Paríži odštartovali v piatok večer 26. júla 2024. O medailu zabojuje 28 slovenských športovcov. Slovenská televízia a rozhlas sprostredkováva aktuálne dianie priamo z dejiska. Do Paríža vycestoval početný tím slovenských komentárov a odborníkov. Druhý sprevádzajúci tím zostal v Bratislave.

Komentátori a experti RTVS na MS 2022: Matej Hajko, Pavol Gašpar, Barbora Žiačiková, Vladimír Országh, Oľga Konečná a Boris Valá

Medzi nimi aj športová moderátorka Oľga Konečná. Do RTVS prišla v roku 2008 v čase, keď sa konali olympijské hry v Pekingu. V tej dobe mala 21 rokov. „Prišla som do televízie a hneď ma čakala olympiáda v Pekingu, čo bolo šialené,“ spomína dnes už ostrieľaná moderátorka.

O štyri roky neskôr dostala možnosť zúčastniť sa olympijských hier v Londýne. To bola pre Oľgu Konečnú jedinečná skúsenosť, kedy si vyskúšala komentátorskú stoličku. „V Londýne som aj komentovala veľa vecí a asi tam som zistila, že to nie je pozícia, v akej by som chcela byť. Klobúk dole pred komentátormi, je to neskutočne náročná práca,“ ocenila športových komentátorov.

Nezáleží na mieste, intenzívne je to aj v Bratislave

Na základe týchto skúsenosti vie porovnať prácu z centra OH a z bratislavských štúdií. „V dejisku sa nezastavíte ani na chvíľu, stále ste v pohybe,“ hovorí Oľga Konečná. Pracovné tempo priamo na mieste olympiády je hektické a náročné. Spánok je obmedzený len na pár hodín a zvyšok dňa sú všetci neustále v pozore. „Je to intenzívne, je tam málo spánku aj málo času na jedlo,“ spomína na svoje skúsenosti.

Izrael bude môcť hrať na futbalovom turnaji OH. FIFA odložila návrh Palestíny na jeho vylúčenie

No rovnako náročná je aj práca z bratislavských televíznych štúdií. „Tu v Bratislave je to však podobné, pretože olympijské vysielanie je naozaj veľmi intenzívne. Takisto sme tu od siedmej rána do polnoci každý jeden deň,“ opisuje tieto dni Oľga Konečná. Jej práca sa nezačína a nekončí v priestoroch televízie. Počas troch týždňov sú moderátori stále v strehu.

Pripraviť sa úplne nedá

Napriek tomu, že Oľga Konečná neodcestovala s vyslanou výpravou do Paríža, jej súčasné dni sa veľmi neodlišujú. „Ja bývam pri Trnave, takže už cestou do práce, ktorá trvá 40 minút premýšľam, či sa niečo neudialo. Potom prídem do práce a už budem aktualizovať všetky zahraničné stránky. Naozaj, od rána do večera byť v dianí, aj keď fyzicky v dianí nie sme,“ hovorí moderátorka.

Ako sama povedala, recept na dobrú prípravu spočíva v dlhodobom sledovaní športu. Ani to však nie je zárukou, že sa moderátor pripraví na všetko. „Na olympijské hry sa úplne pripraviť nedá, iba sa nechať vtiahnuť do deja. Možno vypnúť život mimo. U mňa doma už vedia, že tieto tri týždne so mnou veľa rečí nebude, ak ma vôbec uvidia. Všetci okolo mňa sú na to pripravení,“ opisuje momentálnu situáciu.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia