Úvod Novinky Osobnosti
Komik Fero Joke otvorene o diagnóze, ktorá ho sprevádza od detstva. Takto mu zmenila život
Komik Fero Joke otvorene o diagnóze, ktorá ho sprevádza od detstva. Takto mu zmenila život

Komik Fero Joke otvorene o diagnóze, ktorá ho sprevádza od detstva. Takto mu zmenila život

Fero Joke nie je iba zabávač. Vo svojom voľnom čase pomáha tým, ktorí to potrebujú.

„Odmalička sa pasujem s ADHD. Kedysi sa to volalo hyperaktivita, no chvalabohu mám rodičov, ktorí nikdy len tak nekývli rukou, ale riešili to aj so špeciálnym pedagógom. Musíte sa popasovať s mnohými výzvami v rámci života,“ podelil sa pre Rádio Regina Západ o svoju osobnú skúsenosť Fero Joke, vlastným menom František Košarišťan.

Fero Joke

Dodal, že jeho problémom je najmä nízka koncentrácia. Inokedy má zase problém rozhodnúť sa, ktorému z mnohých vnemov bude venovať svoju pozornosť. Túto nevýhodu však dokázal využiť vo svoj prospech.

„Našťastie som sa naučil orientovať na veci, ktoré ma bavia. Či už je to zabávanie ľudí, alebo práca s mentálne znevýhodnenými. Na základe toho som sa dokázal posunúť v živote lepšie, než bežný človek. Takže ADHD môže byť aj výhoda,“ myslí si úspešný a obľúbený komik.

Človek sa nemôže cítiť sám

V živote mu pomáha aj stretávanie sa s ľuďmi, ktorí sa pasujú s rovnakými „problémami“ ako on. František považuje zdieľanie podobných skúseností aj problémov za mimoriadne dôležitú súčasť života. „Vďaka tomu sa necítime iní, ale ani sami,“ dodáva.

Fero Joke.png

Fero Joke je známy najmä ako internetový zabávač. Jeho alteregá zabávajú tisíce fanúšikov. On sa však venuje aj celkom inej práci. Vo svojom voľnom čase je dobrovoľníkom pracujúcim s ľuďmi, ktorí majú mentálne znevýhodnenie. „K tomuto ma viedli odjakživa rodičia. Aby som bol vždy naporúdzi ľuďom, ktorí potrebujú moju pomoc. Oni ma k tomu inšpirovali,“ uviedol.

Práve dobrovoľnícka práca s mentálne znevýhodnenými Františka motivovala k štúdiu špeciálnej pedagogiky. Hoci ho pôvodne lákala medicína, svoje rozhodnutie dnes neľutuje. „Tí ľudia vás naučia napríklad vážiť si veci viac. Oni sa naozaj dokážu tešiť z maličkostí.“

Celý rozhovor s Františkom Košarišťanom si môžete vypočuť TU.

25 50 75 90
FOTO: Instagram / fero.joke

Živé vysielanie ??:??

Televízia