Úvod Novinky Osobnosti
Hrá Rádio Slovensko najviac slovenskej hudby? Moderátor Roman Bomboš to povedal jasne
Hrá Rádio Slovensko najviac slovenskej hudby? Moderátor Roman Bomboš to povedal jasne

Hrá Rádio Slovensko najviac slovenskej hudby? Moderátor Roman Bomboš to povedal jasne

Ako to naozaj je a čo chcú poslucháči v rádiu počuť?

Dlhoročný moderátor Rádia Slovensko Roman Bomboš je zároveň intendantom tohto rádia a povereným riaditeľom celého Slovenského rozhlasu. Moderátorom je takmer 30 rokov, niekoľkokrát sa stal hudobným redaktorom roka a vyspovedal najväčšie svetové a naše hudobné hviezdy.

Rozprávali sme sa s ním o kvótach a o tom, ako vyzerá rotácia piesní na Rádiu Slovensko. Sú hity, ktoré sa počas dňa môžu opakovať viackrát a samozrejme zo zákona musia dodržiavať isté algoritmy a kvóty, a to hrať 30% slovenskej hudby.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Slovenská hudba na Rádiu Slovensko

Samotný Roman Bomboš nemá rád, keď je niečo povinné, lebo práve to evokuje, že to ľudia nerobia radi. V Rádiu Slovensko však milujú slovenskú hudbu.

„My sme zistili, že dobrej slovenskej hudby je veľmi veľa. A kto iný ako slovenský rozhlas. Meky Žbirka mal napríklad do konca života zásadu, že keď mal nový singel, pesničku, boli sme vždy prví, kam prišiel. Vedel, že to bol rozhlas, ktorý mu dal kedysi šancu, nahrával prvé albumy u nás a tak ďalej a ten vzťah bol veľmi silný. Dnes sa ozývajú kapely ako Hex,“ povedal.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Okrem toho, určitá časť z tých 30%, by mala byť slovenská hudba z posledných 5 rokov. „Je to ťažšie, pretože je veľa mladých interpretov, ktorí spievajú v angličtine. Aj keď to zaznie, poslucháč si často nevie uvedomiť, že je to slovenský interpret. A sú to výborné veci,“ hovorí Roman Bomboš.

Čo chcú ľudia v rádiu naozaj počuť?

„Potom sa stane, že máme vyhodnotenie vianočného vysielania a zistíme, že sme hrali 60% slovenských vecí. Dá sa povedať, že Rádio Slovensko hrá najviac slovenskej hudby,“ vysvetlil.

Samozrejme okrem špecializovaných rádií, ktoré hrajú iba slovenskú hudbu, prípadne slovenský folklór.

„Robili sme v roku 2005 veľmi podrobný a presný prieskum, čo by ľudia chceli počuť. Bola to veľmi široká vzorka. Vyhrala Voda, čo ma drží nad vodou a Elán a na druhom mieste bolo Miliónkrát od Mekyho Žbirku,“ prekvapil.

25 50 75 90

Galéria

roman-bombos-a-petr-muk roman-bomboš-s-janom-lasakom roman-bomboš-a-meky-žbirka roman-bomboš-s-petrom-nagyom roman-bomboš-a-meky-žbirka Roman-bomboš-a-alexander-rybak roman-bomboš-a-aneta-langerova roman-bombos-a-jean-michel-jarre roman-bomboš-a-lucie-bila Roman-bombos-a-marie-rottrova

Živé vysielanie ??:??

Televízia