Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Pavol Janíček. Poznali sme ho aj z Bystrických zvonov. Skladateľ mal 86 rokov
Zomrel Pavol Janíček. Poznali sme ho aj z Bystrických zvonov. Skladateľ mal 86 rokov

Zomrel Pavol Janíček. Poznali sme ho aj z Bystrických zvonov. Skladateľ mal 86 rokov

Založil a viedol Tanečný orchester Československého rozhlasu v Banskej Bystrici.

Ako na sociálnej sieti oznámil moderátor Martin Jurčo, v piatok 9. augusta zomrel skladateľ a hudobný dramaturg Slovenského rozhlasu štúdia Banská Bystrica Pavol Janíček. Legendárny hudobník mal 86 rokov.

Pavol-Janíček-Martin-Jurčo-STVR

Zo stavbára dirigent

Skladateľ a hudobný dramaturg Pavol Janíček sa narodil 4. januára 1938 v Banskej Bystrici. Na strednej aj vysokej škole sa zameral na stavebníctvo, ale popritom odbiehal k hudbe. Viedla ho k tomu jeho mama, ktorá ho zapísala na Hudobnú školu v Banskej Bystrici, ktorú dnes poznáme ako Základnú umeleckú školu Jána Cikkera. Pavol Janíček patril k jej prvým absolventom. Už ako stredoškolák na banskobystrickom gymnáziu založil školský orchester.

Počas základnej vojenskej služby založil v českom Žatci Vojenský tanečný orchester. Pracovne začínal v Pozemných stavbách v Banskej Bystrici, kde založil tanečný orchester Stavbár. Po prvom úspešnom koncerte 1. novembra 1959 v Banskej Bystrici orchester viackrát zmenil názov cez B - septet, B - sextet až po Orchester Pavla Janíčka, pričom úzko spolupracoval s Československým rozhlasom, štúdiom Banská Bystrica. Tu spolupracoval aj s orchestrom Gustáva Broma a postupne sa z ochestra Pavla Janíčka stal Tanečný orchester Československého rozhlasu v Banskej Bystrici.

Pavol-Janíček-skladateľ-Martin-Jurčo-STVR

Janíček a Jurčo

S Pavlom Janíčkom spolupracovali známe spevácke mená ako Helena Blehárová, Robo Kazík či Karol Konárik. Zároveň Pavol Janíček bol pri vzniku festivalu populárnej hudby v Detve s názvom Zlatá Ruža, kde sa prvýkrát v roku 1969 na scéne predstavil Karol Konárik. Ako dirigent festivalového orchestra Pavol Janíček v rokoch 1983 až 1988 spolupracoval pri organizovaní súťaže Bystrické zvony.

Z jeho tvorby pre deti poznáme vyše sto pesničiek, ktoré vyšli na troch CD nosičoch. S Vojtechom Tátošom a Alojzom Čobeom vytvoril zvučku pre futbalistov Dukly Banská Bystrica. Krédom Pavla Janíčka bolo: "Hudba je môj život."


Spolupracoval so Štátnym divadlom v Košiciach, s Divadlom Jonáša Záborského a Divadlom Alexandra Duchnoviča v Prešove, so Spišským divadlom v Spišskej Novej Vsi, Divadlom J. G. Tajovského vo Zvolene, s Bábkovým divadlom v Bratislave aj s Divadlom Jána Palárika v Trnave. K poeticko-dramatickej kompozícii Juraja Sarvaša: Orol Tatranský zložil Pavol Janíček pre Divadlo J. G. Tajovského hudbu.

Za významný prínos v oblasti kultúry si v roku 2008 pevzal Pavol Janíček Cenu primátora Banskej Bystrice. Ako moderátor STVR Martin Jurčo dodal na stránke Tanečného orchestra Československého rozhlasu v Bratislave, Pavol Janíček spolupracoval aj so študentmi Akadémie umení v Banskej Bystrici, keď zložil hudbu k 13 absolvenstkým prácam a vytvoril aj hudbu k sedemdielnemu filmovému dokumentárnemu seriálu Slovenské rody.

25 50 75 90
Foto: STVR - Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Televízia