Úvod Novinky Osobnosti

Zomrel predstaviteľ Dartha Vadera z Hviezdnych vojen. Legendárny James Earl Jones mal 93 rokov

Leví kráľ hovoril v populárnom animáku jeho hlasom, hoci v detstve mal s vyjadrovaním veľké problémy.

Zomrel predstaviteľ Dartha Vadera z Hviezdnych vojen. Legendárny James Earl Jones mal 93 rokov

Podľa informácií AP herec James Earl Jones podľa jeho agenta Barry McPhersona zomrel vo veku 93 rokov v pondelok 9. septembra v ranných hodinách. Úmrtie vo svojom dome v Hudson Valley v New Yorku potvrdila hercova rodina. Príčina smrti nie je jasná, ale dlhodobo trpel cukrovkou.

Na fanpage legendárnej filmovej postavy Darth Vader na Instagrame sa objavila podarená fotomontáž (viď nižšie), keďže Jamesa Earla Jonesa si už navždy budeme pamätať ako temného rytiera Darth Vadera z filmovej ságy Hviezdne vojny (Star Wars) kultového režiséra George Lucasa.

Ak sa vám obrázok nezobrazuje správne, obnovte stránku

Leví kráľ hovoril ako on

Okrem ikonickej postavy v legendárnej sci-fi sérii James Earl Jones prepožičal svoj hlas do populárneho animáku Leví kráľ. Poznáme ho však aj z desiatok ďalších známych filmových rolí a postáv, ktoré stvárnil aj na divadelných doskách. Pritom v detstve mal rečové problémy, keďže sa zajakával.

Medzi filmy, z ktorých si ho už navždy pamätáme, patria aj Dr. Strangelove, Barbar Conan, Traja utečenci, Vysoká hra patriotov či romantická komédia Claudine, ale svoj charakteristický hlboký hlas prepožičal aj stanici CNN. Aj pod dosiahnutí veku 80 rokov sa naďalej venoval herectvu.

OSCARY V RÁDIU DEVÍN.png

Oscar za celoživotné dielo

S druhou manželkou Ceciliou Hartovou, ktorá zomrela v roku 2016 mali jediného syna Flynna Earla Jonesa. James Earl Jones svoju kariéru rozvíjal šesť desaťročí potom, ako prekonal rasové predsudky aj ťažku formu zajakávania.

Herec James Earl Jones bol držiteľom dvoch cien Emmy, jedného Zlatého glóbusa, dvoch cien Tony Awards, jednej ceny Grammy a mal čestného Oscara za celoživotné dielo. V roku 2022 na jeho počesť premenovali divadlo na Broadwayi.

25 50 75 90