Úvod Novinky Osobnosti

Marika Gombitová oslavuje narodeniny. Pozrite si najdôležitejšie momenty jej kariéry

Hlas speváčky storočia spôsobuje, že ľuďom naskakujú pri jej počúvaní zimomriavky.

Marika Gombitová oslavuje narodeniny. Pozrite si najdôležitejšie momenty jej kariéry

V tomto roku získala mimoriadne Krištáľové krídlo a vystúpila na úspešných dvoch koncertoch v Prahe. Od roku 2016 absolvovala 3 samostatné koncertné vystúpenia a 4 hosťovania na turné Mira Žbirku a v januári 2018 hosťovanie na bratislavskom koncerte Karla Gotta.

Anjelský hlas

V rodných Turanoch nad Ondavou pri Stropkove, kde sa narodila 12. septembra 1956 spievala v kostolnom zbore a oslávila 68. narodeniny.

Marika-Gombitová-Miroslava-Cibulková-TASR


Jej dvorný textár Kamil Peteraj vystihol speváčkine umelecké kvality v relácii Slovenskej televízie Legendy popu už v roku 2012 vskutku elegantnou definíciou: „Ona je zimomriavková, vie vzbudzovať zimomriavky, to znamená, že sa to vzbudzuje tým, že je pravdivá."

Najmladšia zo siedmich detí sa zatvárala od mala v pivnici a na dvere si dala nápis: „Hudba je môj život."

Gombitová-žena-roka-Martin-Baumann-TASR

Začiatky však neboli jednoduché, lebo ako pripomenula v relácii Noc v archíve, Mariku Gombitovú „na konzervatórium ma neprijali a študovala som na Strednej priemyselnej škole strojníckej v Košiciach."

Držiteľku troch zlatých trofejí z Bratislavskej lýry (plus striebornej a bronzovej lýry) objavil kapelník skupiny Modus Janko Lehotský v Košiciach. Na tento moment spomínal v relácii Slovenskej televízie Legendy popu, že hneď vtedy si povedal: „To nebola zbytočná cesta do Košíc".

Známy hudobný dramaturg a moderátor Juraj Čurný zhrnul vplyv jej umenia na publikum do stručnej výstižnej vety: „Anjelský neskutočne krásny hlas. Marika Gombitová je určite najlepšou speváčkou v histórii slovenskej populárnej hudby."

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Oficiálny fanklub našej popovej divy Mariky Gombitovej zverejnil na svojom učte na sociálnej sieti spomienku spred 46 rokov: „1. júna 1978 Marika na Bratislavskej lýre zaznamenala prvý výrazný sólový úspech. So skladbou Študentská láska (autorská dvojica Pavol Hammel / Kamil Peteraj) vyhrala Zlatú lýru nielen v domácej súťaži, ale dokonca aj v medzinárodnej a všetkým bolo vtedy jasné, že táto veľká speváčka toho ešte veľa dokáže.“

Podporu cíti a potrebuje

V diváckej ankete OTO získala zlato aj bronz a bola uvedená do Siene slávy (2015). V roku 2000 sa stala slovenskou speváčkou 20. storočia.

Získala 5x striebro a 2x bronz ešte v česko-slovenskej ankete Zlatý slávik. Potom v čase existujúcej slovenskej obdoby ankety dvoch zlatých slovenských slávikov a 3x striebro a 2x bronz.

Ona sama sa prihovorila svojim fanúšikom v roku 2012 v Slovenskej televízii v relácii Legendy popu takto: „Milí moji fanúšikovia. Hlboko sa pred vami skláňam za to, že ste, za vašu oddanosť, trpezlivosť a za vašu lásku. Ja vás veľmi potrebujem. Ďakujem za všetko."

Podľa jej textára Kamila Peteraja nie je Marika Gombitová taký tragéd, ako ju niekedy predstavujú médiá: „Rada sa smeje, keď je dobrá partia a sú okolo nej dobrí a blízki ľudia."


soza-Jakub-Kotian-TASR

Pribinov kríž aj Intervízia

V roku 2018 jej prezident SR Andrej Kiska udelil Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR v oblasti populárnej hudby.

Je držiteľkou ďalších ocenení z domácich pódií, aj zo zahraničia. V zbierke ocenení má Zlatú hlavnú cenu z Medzinárodného festivalu Intervízie v poľských Sopotách z roku 1980. Poznáme ju z populárneho muzikálu Neberte nám princeznú (STV, 1981), či z množstiev platní a piesní, ktoré sa stali kultúrnou tradíciou pre mnohé generácie Slovákov.

V ankete 100 najlepších slovenských albumov sa umiestnil najvyšší počet u jedného interpreta až 9 albumov z jej tvorby. Z 234 naspievaných piesní je pri 64 skladbách podpísaná ako autorka hudby a predala viac ako milión hudobných nosičov.

V roku 2018 sa stala prvou ženou, ktorá získala Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo.

O Marike Gombitovej sa dozviete viac aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90