Úvod Novinky Osobnosti

Učiteľka roka: Najdôležitejší je vzťah so žiakmi, vedomosti prídu prirodzene

Čerstvá laureátka ankety Učiteľská osobnosť roka 2023 Michaela Babejová chce do školských tried priniesť viac pozitívnej motivácie.

Učiteľka roka: Najdôležitejší je vzťah so žiakmi, vedomosti prídu prirodzene
„Deti sú prirodzene zvedavé. Stále pátrajú, stále bádajú a kladú výborné otázky,“ uviedla v talkšou Trochu inak Michaela Babejová, učiteľka prvého stupňa na základnej škole v Budimíre neďaleko Košíc.

Pre čerstvú držiteľku ocenenia Učiteľská osobnosť roka 2023 je najdôležitejšie podporovať deti v ich prirodzenej túžbe po nových poznatkoch.

Deti potrebujú bezpečné prostredie

Vo svojom prístupe k deťom Michaela Babejová vychádza aj z princípov Marie Montessori. „Maria Montessori povedala, že nie je dôležité, aby všetci všetko zvládli. Podľa nej si máme vyabstrahovať, čo je v skutočnosti kľúčové. A pre mňa je kľúčové, aby som z mojich žiakov vychovávala citlivých, empatických, zodpovedných a úctivých ľudí,“ uviedla.

Pozrite si video:

Dodala, že pre ňu ako pre učiteľku je najdôležitejšie, aby sa žiaci v jej triede cítili prijatí a akceptovaní. Všetko ostatné príde prirodzene postupne. Tlačiť na dieťa známkami či vyhrážkami je podľa nej nefunkčné.

„Ak sa to dieťa cíti prijaté, tak keď pocíti, že chce zlepšiť svoje napríklad gramatické zručnosti, tak ono príde samo,“ priblížila svoj prístup laureátka ankety Učiteľská osobnosť roka 2023. „Ak si s dieťaťom vytvoríme bezpečný vzťah, tak ono si nechá poradiť. Dôležité je, aby cítilo bezpečie a vnútornú slobodu.“

Celý rozhovor s Michaelou Babejovou v talkšou Trochu inak nájdete už teraz v našom online archíve. Na premiérovú časť sa môžete tešiť v piatok 27. septembra o 21:50 hod. na Dvojke.

25 50 75 90