Úvod Novinky Osobnosti

Bruce Springsteen má 75 rokov. Spevák prezývaný The Boss predáva stá milióny platní

Hudobník sa celý život dôsledne vyhýba drogám a bojuje za sociálnu spravodlivosť.

Bruce Springsteen má 75 rokov. Spevák prezývaný The Boss predáva stá milióny platní

Skladateľ, textár, gitarista a najmä spevák Bruce Frederick Joseph Springsteen má prezývku The Boss zjavne právom.

Z jeho legendárneho štúdiového albumu Born in the U. S. A. sa predalo len v Amerike viac ako 65 miliónov kópií a celosvetovo až cez 200 miliónov kópií. Celý život sa dôsledne vyhýba drogám.

Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku

Skok medzi domami

Narodil sa 23. septembra 1949 v Long Branch v New Jersey v USA. Jeho otec mal zdravotné (duševné) problémy a pracoval ako vodič autobusu, ale hlavnou živiteľkou bola mama, ktorá pracovala ako sekretárka.

Z otcovej strany má írsko holandský pôvod, keď „Springsteen“ znamenal „skok“ na odrazovom mostíku používaný kedysi v Holandsku na nespevnených uliciach medzi dvomi domami.

bruce_springsteen.jpg

Vplyv na Brucea v detstve mal jeho starý otec z matkinej strany, ktorý prišiel do Ameriky z Talianska. Má dve mladšie sestry, z ktorých Pamela pôsobila ako herečka a fotografka, pričom pre tri bratove albumy nafotila fotky.

V detstve Bruce Springsteen navštevoval katolícku školu, kde mal spory s mníškami, ale v neskoršom hudobnom období jeho piesne odrážali katolícky étos a zahŕňali írske katolícke hymny s rockovým nádychom.

Osobný vzťah s Ježišom

Ako sedemročný videl Bruce vystupovať Elvisa Presleyho, čo malo naňho vplyv, aby sa začal zaujímať o hudbu a počúval Franka Sinatru. Neskôr Bruce Springsteen žartovne povedal:

„Moju hudbu ovplyvnila skôr katolícka výchova než politická ideológia a hoci viera mi dala aktívny duchovný život, veľmi ma zaťažila sexuálne. Raz katolíkom, navždy kotlíkom.“

Hoci niekoľkokrát odmietal náboženstvo, neskôr vo svojej autobiografii Born to Run v roku 2016 uviedol: „Mám osobný vzťah s Ježišom. Verím v jeho moc zachraňovať, milovať, ale nie zatracovať.“

Gitara za 6 dolárov na týždeň

Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku

Mama mu prenajala gitaru za šesť dolárov na týždeň a ani na strednej škole ho viac ako hra na gitare nič nezaujímalo. Ako pätnásťročnému mu mama kúpila na pôžičku gitaru za 60 dolárov a pod vplyvom Beatles začal vystupovať pred publikom s kapelou Rogues.

Vo veku 19 rokov mal nehodu na motorke a otras mozgu, vďaka čomu bol neprijatý do vojenskej služby a vyhol sa tak povinnosti slúžiť vo vojne vo Vietname.

Koncom 60-tych rokov vystupoval s triom Earth v rôznych kluboch v New Jersey a v show v hoteli Diplomat v New Yorku. Nasledovala kapela Child neskôr pod zmeneným názvom Steel Mill. V januári 1970 hudobný kritik Philip Elwood označil Brucea Springsteena za „najpôsobivejšieho skladateľa“.

Prichádza budúcnosť: veľký šéf

Potom prešiel viacerými kapelami, až si ho všimol John Hammond ako hľadač talentov pre Columbia Records. V roku 1974 ho začali prezývať „The Boss“ potom, čo založil vlastnú kapelu E Street Band pre nahrávanie svojho debutového albumu a v roku 1972 podpísal zmluvu s Columbia Records. Vďaka prvému albumu Greetings from Asbury Park, NJ vydanom v januári 1973 ho najprv porovnávali kritici s Bobom Dylanom.

outoftime.png

Springsteenov druhý album The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle vyšiel len deväť mesiacov od jeho debutu v septembri 1973 a hudobný kritik Jon Landau už 22. mája 1974 v bostonskom The Real Paper napísal: „Videl som rokenrolovú budúcnosť. Volá sa Bruce Springsteen.“

Prelomový album Born to Run, ktorý katapultoval Brucea Springsteena na celosvetovú slávu vyšiel v auguste 1974 po štrnásťmesačnom náročnom nahrávaní. Bruce Springesteen mal počas neho ťažké stavy, keď počúval podľa vlastných slov v štúdiu rôzne hlasy v hlave, mal stavy hnevu a celý album chcel zrušiť, ale Jon Landau ho od toho odhovoril, keďže po spomínanej kritike sa z oboch stali priatelia.

Porovnávali ho s Bobom Dylanom

V októbri 1975 sa Bruce Springsteen stal prvým umelcom, ktorému sa podarilo v ten istý týždeň dostať sa na obálku dvoch renomovaných časopisov Newsweek a Time. Kritici sa začali pýtať, či je Bruce Springsteen skutočný, alebo je to len produkt propagácie nahrávacieho štúdia, čo sa speváka veľmi dotklo. Na prvom koncerte mimo USA v Londýne Bruce osobne strhol v hale Hammersmith Odeon, kde sa koncert konal, propagačné plagáty.

Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku

Texty Brucea Springsteena sa začali zameriavať na nešťastných ľudí a album Darkness on the Edge of Town z júna 1978 sa stal najväčším Springsteenovým turné, o ktorom kritici písali, že je „jedno z najvzrušujúcejších živých vystúpení rokenrolu“.

Bruce Springsteen skladal aj pre iné kapely a spevákov, keď trebárs The Pointer Sisters sa dostali na 2. miesto hitparády s jeho skladbou Fire. V roku 1979 sa začala jeho politická angažovanosť proti jadrovej energiu a vyšiel dokumentárny film aj album s rovnakým názvom No Nukes.

Narodený v USA na vrchole

Piaty Springsteenov album The River z roku 1980 sa dostal na vrchol amerického rebríčka Billboard a obsahol párty skladby, ako aj introspektívne balady. Nasledoval sólový počin album Nebraska (1982), ktorý zaznamenával útrapy robotníkov, ale aj pochmúrne príbehy o zločincoch, policajtoch a vojnách gangov. Predával sa minimálne oproti predchádzajúcim albumom, ale Nebraska sa dostala na 3. miesto rebríčku Billboard, keď ho kritici chválili „za odvážny umelecký prejav“.

berlinsky-mur-tasr

V roku 1984 vychádza legendárny album Born in U. S. A. a stáva sa s titulnou skladbou o trpkom zaobchádzaní s vietnamskými veteránmi najpredávanejším albumom všetkých čias. Narodený v USA je tak dnes súčasťou svetového umenia ako kultúrny fenomén. Pieseň mala obrovský politický vplyv pri obhajovaní práv obyčajných ľudí z robotníckej triedy. Citoval ho americký prezident Ronald Reagan:

„Budúcnosť Ameriky spočíva v tisíckach snoch v našich srdciach. Spočíva v posolstve nádeje, v piesňach muža, ktorého obdivujú mnohí mladí Američania Brucea Springsteena.“

Pomohol zbúrať Berlínsky múr

Jeho koncert vo východnom Berlíne v komunistickom Nemecku z 19. júla 1988 citovali hudobní kritici aj neskôr ako Berlínsky koncert, ktorý zmenil svet: „Úspech koncertu podnietil odpor voči režimu vo východnom Nemecku a prispel k pádu Berlínskeho múru v roku 1989.“

Aj v ďalších rokoch sa Bruce Springsteen dostal medzi umelcov spájaných s politickou angažovanosťou, keď bol v roku 2009 súčasťou inauguračnej oslavy prezidenta Baracka Obamu, ktorý v prejave tvrdil: „Springsteen začlenil životy bežných Američanov do svojej palety piesní a jeho vystúpenia nie sú len rokenrolové koncerty, ale aj svojské spoločenstvá.“

V roku 2012 viedol Springsteen kampaň za znovuzvolenie Baracka Obamu a v roku 2013 bol vo viac ako 50 krajinách sveta uvedený do viac ako 2000 kín dokumentárny film Springsteen & I. V roku 2016 získal od Baracka Obamu Prezidentskú medailu slobody. Je držiteľom viacerých Grammy aj Zlatého glóbusu.

Je držiteľom ceny Woodyho Guthrieho (2021) za sociálnu spravodlivosť a prezident Joe Biden mu udelil Národnú medailu za umenie (2021).

Od roku 1999 je Bruce Springsteen v Sieni slávy skladateľov (SHOF - Songwriters Hall of Fame) a Rock and Rollovej siene slávy (RRHOF – Rock and Roll Hall of Fame).

Zdroj foto: Instagram/@springsteen, TASR, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90