Úvod Novinky Osobnosti

Legendárna Sophia Loren má 90 rokov a hviezdi vo filme Život pred sebou

Nestarnúca diva svetovej kinematografie zažila takmer všetko.

Legendárna Sophia Loren má 90 rokov a hviezdi vo filme Život pred sebou

Slávna talianska herečka Sofia Villani Scicolone sa narodila 20. septembra 1934 v Ríme. Dostala ako nemanželské dieťa, za čo v detstve dosť trpela, meno po otcovi. Jej objaviteľ a neskôr životný partner režisér Carlo Ponti (1912-2007) jej navrhol zmeniť si meno, pod akým ju pozná celý svet Sophia Loren.

Sophia-Loren-1960-Insta

Mladá a zamilovaná

K jej posledným filmom patrí snímka Život pred sebou z roku 2020 jej syna režiséra Edoarda Pontiho. Dej rozpráva príbeh ženy, ktorá prežila holokaust a stará sa o dvanásťročného chlapca z ulice, ktorý ju navyše aj okradol.

Americký filmový inštitút Sophiu Loren zaradil na 21. priečku ako najlepšiu herečku Klasického Hollywoodu. Keď mala šesť rokov v čase druhej svetovej vojny jej náboj poranil počas bombardovania bradu. Ako šestnásťročná sa zúčastnila súťaže krásy Miss Rím, ktorá jej zmenila život. Sophia prišla v šatách, ktoré jej ušila babička.

Sophia Loren

Denník vždy spáli

Režisér Carlo Ponti bol v porote súťaže, kedy mal 38 rokov. Vtedy sa spoznali. V súťaži krásy skončila druhá, avšak zamilovaná. Stala sa Pontiho tajnou milenkou, ale ako sa Sophia neskôr priznala: „Chcela som legitímnu rodinu.“

Žili spolu s Pontim po prvotných škandáloch až do jeho smrti v roku 2007. Carlo Ponti bol nielen Sophiin milenec, neskôr manžel, ale aj manažér, ktorý ju z postavenia modelky dostal až na úroveň svetovej filmovej divy. Novinárom Sophia prezradila, že si každý rok vedie denník, ktorý na konci roka vždy spáli.

zrkadlo-Sofia-Insta

O 30 rokov starší muž

Angličtinu sa učila pomocou kartičiek, na ktorých mala fonetický prepis slov a do mesiaca vedela anglicky. Hoci hviezdila v Hollywoode po boku slávnych hercov, rozhodla sa vrátiť do Európy. Odmietla ponuku na sobáš od americkej hviezdy filmu Caryho Granta, hoci o ňom povedala: „Bol to najelegantnejší a najúžasnejší muž, akého som kedy stretla. Bol to ten typ muža, ktorý vám zastavil dych, keď vošiel do miestnosti.“

Hollywoodský herec Cary Grant bol od Sophie o tridsať rokov starší. Neskôr Sophia na Granta a situáciu s Pontim medzi dvomi mužmi spomínala: „Ak máte 23 rokov, vaše predstavy o láske nie sú jasné, neviete, čo robíte, ale v Taliansku ma čakal muž, do ktorého som sa skutočne zamilovala. Ako Talian patril do môjho sveta.“

MASTROIANNI.jpg

Na scéne Marcello Mastroianni

Hereckú filmovú stálicu Sophiu Loren poznáme z množstiev filmov, z ktorých v mnohých Sophia účinkovala po boku známeho talianskeho herca Marcella Mastroianniho. Objavila sa však aj ako herečka spolu s Clarkom Gablom, Paulom Newmanom, Richardom Burtonom, Gregorym Peckom, Marlonom Brandom, ba účinkovala aj v poslednom filme Charlieho Chaplina Grófka z Hongkongu, kde sa spolu s touto legendou filmu spriatelili.

Narodila sa ako nemanželské dieťa v chudobných podmienkach rybárskej dediny, za čo sa jej posmievali aj kvôli jej chudej postave. Do Carla Pontiho sa osudovo zamilovala a ich vzťah bol terčom mnohých kontroverzných verejných diskusií. Režisér bol ženatý a v Taliansku bol až do začiatku sedemdesiatych rokov rozvod zakázaný. Hrozilo im obom väzenie a exkomunikácia z cirkvi. Preto mali sobáš v roku 1957 v Mexiku, ale v roku 1962 tento sobáš anulovali.

Sofia-Lorenová-Insta

Boj o život detí

Situáciu vyriešila Pontiho manželka, ktorá im ako právnička navrhla prijať francúzske občianstvo. Tam ich vo Francúzsku rozviedli a francúzske občianstvo prijala aj Sophia. Právoplatne sa potom druhýkrát zosobášili v roku 1966 v Paríži. Nasledoval boj o deti. Dvakrát potratila. Nakoniec potom, ako ďalšie tehotenstvá strávila takmer celé na lôžku, priviedla na svet synov Carla (1968) a Edoarda (1973).

Obaja synovia pri mame stáli v minulom roku, keď svet tŕpol vďaka vážnemu úrazu Sophie Loren, čo bude s jej zdravím. Vo veku 89 rokov sa nešťastne pošmykla v kúpeľni a zlomila si stehennú kosť, ba mala aj niekoľko zlomenín bedrového kĺbu. Našťastie komplikovaná operácia bola úspešná.

Sophia Loren žije vo Švajčiarsku spolu so svojimi vnúčatami, ktorým sa venuje. Jej nevesta je známa americká herečka Sasha Alexander zo seriálu NCIS: Námorný vyšetrovací úrad, kde stvárnila špeciálnu agentku Caitlin Kate Toddovú. S Lorenovým synom režisérom Edoardom Pontim majú dcéru Luciu Sofiu (2006).

Sofia-Loren-Oscar-Insta.jpg

Navždy prvá s Oscarom

Herečka Sophia Loren je prvou držiteľkou prestížneho amerického Oscara ako herečka v neanglicky hovorenom filme, ktorého získala v roku 1962 za úlohu Cesiry z filmu Vrchárka (1960) natočeného podľa slávneho románu Alberta Moraviu.

Herečka a babička Sophia Loren je známa aj ako vášnivá kuchárka a napísala až tri kuchárske knihy.

instagram/@sophialorenoriginal, instagram/@sofia_loren_official_, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90