Úvod Novinky Osobnosti

Octavia z relácie Veľkou lyžicou sa stále trápi so slovenčinou. Tieto slová sú pre ňu najťažšie

Moderátorka gastronomickej relácie pochádza z Juhoafrickej republiky a jej rodným jazykom je angličtina.

Octavia z relácie Veľkou lyžicou sa stále trápi so slovenčinou. Tieto slová sú pre ňu najťažšie

Relácia Veľkou lyžicou sa teší popularite, keďže je výnimočná v tom, že v nej predstavujeme recepty z tých najlepších slovenských surovín. A nielen recepty. Moderátori Octavia McKenzie a Peter šarkan Novák chodia po Slovensku, stretávajú skvelých ľudí a spoločne vždy vytvoria niečo chutné.

Sledujte reláciu Veľkou lyžicou každú nedeľu o 18.15 na Jednotke alebo v našom archíve.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Octavia McKenzie, ako už meno napovedá, nie je zo Slovenska. Jej rodná krajina je Juhoafrická republika a materinská reč angličtina. Na to, že slovenčina nie je jej jazyk, rozpráva výborne.

Je však veľa slov, ktoré však ešte nevie povedať a ktoré jej robia problémy. Predsa len, slovenčina je naozaj ťažký jazyk. „Skloňovanie je pre mňa to, čo by som sa ešte mala naučiť,“ priznala. Je pravdou, že práve táto vec je pre väčšinu cudzincov najväčšia výzva.

octavia-v-relácii-velkou-lyzicou

Aké slová sú pre ňu najťažšie? „Zmrzlina, to sme točili a to už viem povedať. Je tam veľa spoluhlások. V angličtine máme veľa samohlások, toto bolo ťažké. Alebo ešte čučoriedka a petržlen. To som sa musela naučiť,“ povedala nám.

Prvý diel v ďalšej sezóne bol napríklad o moruši, o ktorej netušila, čo to je. „Moruša som nevedela, čo je, kým som si to nepreložila. Každý deň sa niečo naučím a hlavne každý diel. Nielen o surovinách a krajine, ale aj o slovenčine,“ dodala.

Sledujte reláciu Veľkou lyžicou každú nedeľu o 18.15 na Jednotke.

25 50 75 90