Úvod Novinky Osobnosti

Zomrel Ever Púček. Maliara poznali vo svete. Inšpiroval sa ľudovým umením

Legendárny slovenský výtvarník, ktorého poznali aj vo svete, zomrel vo veku 92 rokov.

Zomrel Ever Púček. Maliara poznali vo svete. Inšpiroval sa ľudovým umením
Pred dvomi rokmi oslavoval jubileum 90 rokov v kruhu svojich blízkych.

Strašiaci, Moreny a draci


Významný slovenský maliar Ever Púček pre Rádio Regina redaktorke Ivici Ruttkayovej vtedy povedal:

„Ľudové umenie je môj životný štýl ako u Fullu, Bazovského, či Benku. Často som sa venoval maľbám dedinských strašiakov, lebo som cez nich vyjadroval, čo ľudia zažili, ale tvoril som aj iné ľudové motívy ako moreny a drakov. Zradilo ma zdravie a tak som na vozíku, na ktorom sa pohybujem po mojom ateliéri, čo mám v chalupe na dedine, ale stále ešte tvorím.“

Ako uviedla TASR, legendárny výtvarník Ever Púček naposledy podľa informácií rodiny vydýchol 19. septembra. Maliar, grafik a ilustrátor Ever Púček sa narodil 21. decembra 1931 vo Vrútkach. Po absolvovaní Strednej umeleckej školy v Karlových Varoch študoval na Vysokej škole umeleckopriemyselnej v Prahe.

Ever-Púček-Glassman-archív

V Kanade, Japonsku, Brazílii a v Nemecku

Okrem kresby a maľby v komornom a monumentálnom formáte sa venoval filmovému plagátu, za čo získal ocenenia v Moskve, Karlových Varoch a švajčiarskom Lugane.

Vystavoval s Galandovcami aj surrealistami, i keď sa k nim nehlásil. Autorské prezentácie mal okrem slovenských miest v Poľsku, Maďarsku, Bulharsku, Švajčiarsku a Francúzsku. Jeho diela v kolektívnych expozíciách videli aj v Kanade, Japonsku, Brazílii či Nemecku.

Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční vo štvrtok 26. septembra o 15:00 h v Dome smútku v Sučanoch, kde vyrástol a bol čestným občanom.

Rádio Regina, web umenia, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90