Úvod Novinky Osobnosti

O Avril Lavigne sa špekulovalo, že berie drogy. V skutočnosti ju takmer zabil kliešť

Päť mesiacov ležala v posteli, starala sa o ňu mama. Kanadská punk rocková princezná oslavuje štyridsať rokov.

O Avril Lavigne sa špekulovalo, že berie drogy. V skutočnosti ju takmer zabil kliešť

Kanadská speváčka, skladateľka a herečka Avril Ramona Lavigne sa narodila 27. septembra 1984 v Belleville v Ontáriu v Kanade a vyrástla v meste Napanee. Otec mal francúzsky pôvod a mama anglicko-škótsky a nemecký. Jej mama si dcérin talent všimla ako u dvojročnej, keď spievala pieseň z kostola.

Avril-Lavigne-koncert-AP-SITA

Ako pätnásťročná vyhrala súťaž v roku 1998 a dostala tak možnosť vystúpiť na koncerte so Shaniou Twain, s ktorou spievala v Ottawe. Avril Lavigne v šestnástich podpísala nahrávací kontrakt so spoločnosťou Arista Records vo výške dvoch miliónov dolárov.

Najmladšia v britskej hitparáde

O rok na to v roku 2002 vo veku 17 rokov vydala svoj prvý album Let Go a vyletela medzi najpopulárnejších interpretov pop-punkovej scény. Speváčka Avril Lavigne za viac ako dvadsaťročnú kariéru predala po celom svete viac ako 30 miliónov albumov a 50 miliónov singlov.

Vďaka debutovému albume Let Go sa stala prvou najmladšou ženskou sólovou speváčkou, ktorá bodovala na prvej priečke britskej hitparády. Do roka jej debut v roku 2003 prekročil hranicu 7 miliónov predaných kusov v USA a 16 miliónov kusov na celom svete.

Hudobne ju ovplyvnili pri dospievaní Courtney Love a Janis Joplin, ale počúvala aj skupiny Blik 182, Goo Goo Dolls, Matchbox Twenty či Shaniu Twain.

Avril-Lavigne-AP-SITA

Už debutový singel Cmplicated sa stal obrovským hitom na celom svete a druhý album Under My Skin z roku 2004 po vydaní v máji sa okamžite dostal na prvé miesto amerického rebríčka Billboard. Na svete sa z neho predalo viac ako 10 miliónov kusov.

Neskôr v roku 2013 povedala, že je stále v nahrávacom procese: „Akosi som stále v štúdiu, stále robím na novom albume.“

Modlite sa za mňa

O rok na to vzniklo viacero špekulácií, prečo ju nevidno na verejnosti a ona sama cez sociálnu sieť Twitter požiadala fanúšikov, aby sa za ňu modlili: „Cítim sa zle a nie som v stave vysvetľovať svojim fanúšikom, prečo o mne už dlho nič nepočuli. Mám zdravotné problémy, prosím, modlite sa za mňa.“

fanúšikovia-Avril-Lavigne-AP-SITA

Zároveň Avril Lavigne poprela špekulácie, že by bola na protidrogovom liečení. Následne v roku 2015 pre americký magazín People uviedla o svojich zdravotných problémoch, že trpí na ochorenie Lymská borelióza, ktorou sa mala nakaziť na jar v roku 2013. V tom roku chcela na jeseň osláviť narodeniny, ale jej stav sa zhoršil a musela sa o ňu starať mama, ktorá sa k nej presťahovala do Ontária:

„Sotva som dokázala niečo zjesť. Netušila som, že by kliešť mohol spôsobiť niečo také. Päť mesiacov som bola pripútaná na lôžko. Mala som pocit, že nemôžem dýchať, rozprávať, ani sa hýbať. Myslela som si, že zomriem. Mala som pocit, akoby zo mňa vysávali život.“

Zlé dievča, rebelka, punkerka

Získala viacero cien MTV Video Music Awards a mnoho ďalších. Keďže vyznávala chlapčenský štýl, tenisky conversy, veľa náramkov a šnúrok okolo prstov, či staré pokrčené tričká, začali ju média prezývať "pop punková princezná". Dávali jej prívlastky ako ženská verzia Blink 182, či "anti-Britney". Sama speváčka to komentovala slovami:

„Označujú ma za zlé dievča, rebelku, punkerku, ale ja nie som nič z toho. Nechcem sa predávať telom a výzorom. Myslím, že je to prízemné, Mám toho toľko, čo chcem povedať.

Lavigne-Avril-AP-SITA

Pritom Avril Lavigne podľa jej priateľa gitaristu Evana Taubenfelda nikdy neuvádzala, že je punková speváčka. Ona sama k tomu dodala:

„Veľmi veľa a veľmi rada počúvam punk a rock. Môžete si všimnúť vplyv punku na moju hudbu. Mám rada agresívnu hudbu, ale aj pop-rock a to je to, čo naozaj robím. Píšem si svoju hudbu a nikto mi ju nevezme.“

speváčka-Avril-Lavigne-AP-SITA

Preto, lebo médiá útočili na Avril Lavigne za jej skladateľské schopnosti, často regovala na ich tvrdenia podráždene. Tak mohli vzniknúť aj klebety o jej údajnom protidrogovom liečení, kým v skutočnosti bojovala so závažným ochorením Lymská borelióza. Faktom je, že prvého manžela Derycka Whibleyho práve ona držala ďalej od drog.

Na Zimných olympijských hrách v talianskom Turíne v roku 2006 vystúpila s piesňou Who Knows pri oficiálnom odovzdávaní štafety pre nasledujúcu zimnú olympiádu v Kanade. Tu v roku 2010 vo Vancouveri vystúpila na olympijskej ceremónii s dvomi skladbami.

Od roku 2011 má speváčka Avril Lavigne aj francúzske občianstvo. Pre magazín Billboard v apríli 2015 povedala, že z ochorenia Lymská borelióza je na osemdesiat percent vyliečená.

Zdroj foto: SITA/AP, people.com, billboard.com, Avril Lavigne Biography, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90