Úvod Novinky Osobnosti

Prvá dáma televíznej obrazovky Nora Beňačková oslavuje jubileum. Vedeli ste, čo vyštudovala?

Prešla všetkými televíznymi profesiami a získala množstvo ocenení.

Prvá dáma televíznej obrazovky Nora Beňačková oslavuje jubileum. Vedeli ste, čo vyštudovala?

Spolu s Blaženou Kočtúchovou, Jarmilou Košťovou a Elenou Galanovou kreovala Nora Beňačková profesiu televíznych hlásateliek u nás.

Pracovala v Slovenskej televízii od roku 1965 až do začiatku roka 2004, teda viac ako štyridsať rokov. Ako pravá dáma uznáva francúzske heslo: „Žena nemá nikdy viac ako štyridsať.“

Benackova_3.jpg

Sieň slávy začína na jej jubileum

Už dnes od 10. októbra vypukne na obrazovkách Jednotky a bude sa opakovať každý štvrtok, nová krásna šou Sieň slávy. Jej súčasťou bude aj bývalá legendárna hlásateľka Slovenskej televízie Nora Beňačková, ktorá práve v tento deň oslavuje jubileum.

Televízna hlásateľka, moderátorka a redaktorka Eleonóra Beňačková sa narodila 10. októbra 1944 v Bratislave. Svoj život odmalička spájala s hudbou, preto vyštudovala hru na klavíri na bratislavskom konzervatóriu. Na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave ďalšej študovala jazyky.

Nora-benackova-v-sieni-slavy

Vďaka záskoku pred kamerou

Ešte na strednej škole uvádzala celoslovenskú prehliadku Galakoncertu mladých talentov hudobných škôl, kde zaskočila za chorého konferenciéra. Tam ju uvideli pracovníci televízneho štábu z redakcie pre deti a mládež, kde hľadali moderátorku súťažnej relácie Televízna liga mladých.

Pozvali ju na konkurz, ktorý vyhrala. Onedlho moderovala aj súťažný program Autostop a iné programy a relácie. Začala najprv ako externá hlásateľka, kým jej prijatie schválilo vedenie televízie.

V Slovenskej televízii si vyskúšala všetky obrazové povolania. Okrem hlásateľky, s ktorou sa spájali desaťročia obľúbené televízne programy, na ktorých vyrástlo niekoľko generácií divákov, pracovala aj ako moderátorka a redaktorka.

Eleonóra Beňačková.jpg

Špičková vizáž aj slovenčina

Najprv však dostala príležitosť aj v SĽUK-u, ktorý uvádzala, kým dostala ponuku od Československej televízie v roku 1965 prejsť do interného pomeru.

V Československej televízii Bratislava získala už v roku 1977 hlavnú cenu za kvalitu prednesu v súťaži Slovenčina moja a získala množstvo ďalších cien, napríklad v roku 1982 Zlatý krokodíl. V roku 2013 ju ocenili prestížnou cenou Identifikačný kód Slovenska.

S populárnym českým spevákom Josefom Lauferom uvádzala na Kube program Svetového dňa mládeže a to po španielsky a spoznala sa aj s nositeľom Nobelovej ceny za literatúru Gabrielom García Márquezom. Ešte v 70. rokoch uvádzala v zábavnom programe vďaka maskérovi akože hlásateľka v roku 2000, čiže predbehla dobu.

nora-benackova-ada-strakova-miroslav-buban-sona-mullerova-alena-heribanova-renata-spackova-jaro-bucek-hana-rapantova

Legendárna televízna rodina

Stala sa výbornou učiteľkou celej plejády známych hlásateľských osobností televíznej obrazovky, s ktorými dodnes tvorí akúsi televíznu rodinu. Jej členmi sú a pravidelne sa stretávajú Nora Beňačková, Ada Straková, Miloš Bubán, Soňa Müllerová, Alena Heribanová, Renáta Špačková, Jaro Buček, Hana Rapantová a Emma Tekelyová.

S legendárnymi športovými komentátormi Karolom Polákom, či Jánom Lackom a Gabom Zelenayom moderovala viacero programov. Pripravovala ako redaktorka aj Televízny informačný kaleidoskop či reláciu Tip na víkend.

Aj keď profesia televíznej hlásateľky bola zrušená, Nora Beňačková pôsobila na verejnosti ďalej pri uvádzaní koncertov, vernisáži, rôznych spoločenských podujatí.

Patrí do legendárnej rodiny pracovníkov spojených s históriou Slovenskej televízie. Spolu s ňou spojila celý svoj profesijný život a stala sa televíznou legendou.

25 50 75 90