Úvod Novinky Tipy z programu

Nádherná jeseň v Slovenskom raji láka ľudí aj zo zahraničia. Na čo nezabudnite?

Skúseností záchranárov hovoria za všetky námietky. Nik nie je nezraniteľný.

Nádherná jeseň v Slovenskom raji láka ľudí aj zo zahraničia. Na čo nezabudnite?

Zaživa vyskúšajte Slovenský a budete vedieť, ako vyzerá raj po smrti. Čingov či Podlesk, alebo opak severnej strany a to na južnej strane Dedinky sú východiskovými bodmi na túry do Slovenského raja.

Ak nemáte, požičiate si

Turistika v prírode na jeseň má svoje neopakovateľné čaro a priťahuje často ešte viac obdivovateľov, ako jarné či letné mesiace.

Slovenský raj Kláštorisko opatrenia Rada NP_TASR.jpg

V Rádiu Regina Východ sa o tom presvedčila aj Lenka Jureková, ktorá sa vybrala do Slovenského raja, kde našla turistov zo zahraničia aj uprostred pracovného týždňa. Turistka z Rakúska jej povedal:

„V Slovenskom raji som po prvýkrát a páči sa mi tu na cyklotúre. Bicyklujeme sa celý rok, nielen počas letnej sezóny.“

Milovníci cykloturistiky vedia, že celý rok je vhodný pre bicykel a Slovenský raj ponúka množstvo nádherných výletov, z ktorých si vyberiete, aj keď neprídete s vlastným bicyklom vďaka požičovniam dvojkolesových tátošov.

bicykel-senior-freepik.jpg

Pozor na pády!

Horský záchranár Miroslav Vermeš pre mikrofón STVR upozorňuje najmä na pády z bicyklov: „Najčastejšie máme úrazy dolných končatín, pády z bicyklov a potom sú pátracie akcie pri zablúdeniach.“

Slovenský raj to je 328 kilometrov štvorcových prírodných krás, roklín, priepastí, rebríkov, ale aj populárnych ferratových ciest a lanových trás. K najkrajším patrí ferrata v rokline Kyseľ.

Ferrata v rokline Kyseľ v Slovenskom raji

Ferratu Kyseľ onedlho uzavrú

Tá je však v zime uzavretá a teda sa dá ferrata v rokline Kyseľ vyskúšať už len do 31. októbra. Potom bude náučný chodník otvorený až v letnej sezóne budúceho roka.

Najľahšie sa tam dostanete zo strediska Čingov, kde si v požičovni môžete zaobstarať výstroj. Daniel Bajtoš z požičovne dodal:

„Vždy sa pýtam, či majú ľudia s ferratovým výletom skúsenosť. Dostanú prilbu, sedák, karabínky a tlmič, čo je poskladaná trojmetrová harmonika, ktorá sa roztiahne a utlmí prípadný nešťastný pád. Karabínky sa na ferrate pripnú o kovové laná a vždy musia byť obidve zapnuté. Pri prepínaní na skobe sa najprv prepne jedna a až potom druhá, aby ste boli istený.“

Nepreceňujte svoje sily

Pri každom výlete do Slovenského raja, či idete na bicykli, na ferratu, alebo najbežnejšiu turistiku, musíte dbať podľa Miroslava Vermeša najmä na to, aby ste nepreceňovali svoje schopnosti:

„Na jeseň je už cez deň skôr tma. Vyrážajte na túry preto čo najskôr ráno. A ráno sú už zasa väčšinou hmly. Rebríky sú navlhnuté. Majte dobrú obuv. So sebou si vezmite aj príručnú lekárničku a niečo teplé na seba, aj keby bolo hlásené pekné počasie, lebo to sa v prírode môže rýchlo zmeniť.“

Nezabudnite ani na pitný režim. Záchranár Miroslav Vermeš pridáva z vlastnej skúsenosti dobrú radu: „Nainštalujte si do mobilu aplikáciu záchrannej horskej služby. Uľahčí nám to lokalizáciu v prípade, ak by ste potrebovali pomoc.“

Najhorší turisti sú tí, ktorí si naivne o sebe myslia, že im sa nič nemôže stať, lebo sú vraj skúsení. Najlepšie je, ak sa síce nebojíme a prírodu si užívajme, ale rátajme aj s možnosťou, že sa niečo pritrafiť môže a sme na možné nástrahy pripravení.

Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Foto: TASR, SITA, STVR- Stanislav Háber

25 50 75 90