Úvod Novinky Osobnosti

Legendárny zvukár Ján Výžinkár začínal na Slovensku s dabingom, odišiel vo veku 90 rokov

Vyrábal vesmírne zvuky nahrávaním vibrujúcej kladky, zvukové upravovače ešte neboli.

Legendárny zvukár Ján Výžinkár začínal na Slovensku s dabingom, odišiel vo veku 90 rokov

Ako na sociálnej sieti Facebook oznámil emeritných archivár Slovenskej televízie Milan Antonič, vo veku nedožitých 90 rokov zomrel zvukový majster Ján Výžinkár. Začínal v bratislavskom štúdiu Československého rozhlasu v marci 1956.

Vo vysielaní Dvojky

Slovenská televízia a rozhlas so zármutkom prijala správu o úmrtí legendárneho zvukového majstra Jána Výžinkára. Jeho osobnosť si pripomenieme na Dvojke v piatok 18. októbra o 13:20 h v dokumente zo série Televízia za dverami.

Ján-Výžinkár-Milan-Antonič-STVR

Bez mixovacích pultov zvuku

Ako sa Ján Výžinkár v relácii Milana Antoniča vyjadril ešte za svojho života k začiatkom v rozhlasovom a televíznom vysielaní na Slovensku:

„Dabing na Slovensku začal až vtedy, keď sme získali prístroje na zosúladenie chodu projektoru s magnetofónom. Mixovacie pulty sme dlho nemali. Napríklad pre rozhlas som do jednej rozhlasovej hry vyrábal zvuky vďaka vibrujúcej kladke. Upravovače zvuku ešte vtedy neboli.“

Archivár Slovenskej televízie a moderátor Milan Antonič na adresu Jána Výžinkára dodal: „Odchádzajú televízne legendy. Ján Výžinkár bol vynikajúci zvukový majster, jeden z prvolezcov, mimoriadny človek s veľkým Č a kamarát.“

S manželkou Oľgou pracovali manželia Výžinkárovci pre rozhlas a začínajúcu Slovenskú televíziu v Bratislave spoločne tak, ako to Milan Antonič pomenoval, že „rozhlas bol pre nich otcom a televízia matkou, ako sa neraz obaja vyjadrili“.

Posledná rozlúčka s Jánom Výžinkárom bude v piatok 18. októbra o 12:00 h na Martinskom cintoríne v Bratislave. Pred poslednou rozlúčkou bude o 10 h slávená omša za zosnulého v kostole Sv. Vincenta de Paul v Ružinove.

25 50 75 90